25 Март, 2022 17:45 53 288 8

Едни от най-популярните лекарства увреждат мозъка

  • лекарства-
  • високо кръвно-
  • вреди-
  • мозък

Изследователски екип открил, че те неочаквано увеличават ефекта на опиоидите, които мозъкът произвежда естествено

Едни от най-популярните лекарства увреждат мозъка  - 1
Снимки: Shutterstock

Изследователи от Университета на Минесота установили, че лекарствата за кръвно налягане имат неочакван ефект върху мозъка. Изследователският екип открил, че лекарствата, използвани при високо кръвно налягане, неочаквано увеличават ефекта на опиоидите, които мозъкът произвежда естествено, пише zdrave.to.

Това може да прецизира функцията на специфична мозъчна верига и да противодейства на пристрастяващите свойства на опиатите, като фентанил, които се използват за лечение на болка.

„Нашите открития предполагат нова стратегия за засилване на опиоидната сигнализация в мозъка по начин, който е защитен и полезен, с много нисък риск от зависимост или пристрастяване“, казва д-р Патрик Ротуел, асистент по невронауки в университета.

Проучването се фокусира върху ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), за който отдавна е известно, че регулира кръвното налягане. Въпреки това, малко се знае за функцията на ACE в мозъка.

Въз основа на резултатите от проучването, Ротуел препоръчва по-нататъшни изследвания на ACE-инхибиторите, безопасен клас лекарства, използвани за контрол на кръвното налягане. Те имат потенциала да бъдат преработени за лечение на мозъчни заболявания.

В сътрудничество с д-р Свати Мор от Центъра за дизайн на лекарства към Фармацевтичния колеж, изследователите от групата на Ротуел и университета създали нови ACE-инхибитори, за да оптимизират ефекта им върху мозъчната функция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гочето

    24 2 Отговор
    Затова аз го свалям кръвното с уиски и шам фастък,за да не си увреда еднопосочния мозък.

    Коментиран от #4

  • 2 Rock

    27 5 Отговор
    Четете листовкител При много от лекарствата за сваляне на кръвно пише като страничен ефект- загуба на памет. Паметта не се връща след спиране приемането на лекарствата. Трябва да се открие причината,от която се вдига кръвното- не да се пият лекарства за сваляне. Те водят до много други заболявания. Започва се лекуване от това, което са причинили лекарствата.

    Коментиран от #3

  • 3 Cobra

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Rock":

    Не съм виждал да пише в листовките като страничен ефект загуба на памет. Но пък съм виждал описани много по-страховити странични ефекти.
    Да се търси причината - да, правилно, но при така наречената есенциална артериална хипертония причина не се открива. Просто организмът си е така. Вероятно генетично заложено е. А есенциалната е най-често срещана.

    Коментиран от #6

  • 4 Bobo

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гочето":

    Най доброто мезе за уискито са розовите домати. Всичко ортанало е простотии.
  • 5 Cobra

    13 2 Отговор
    Всъщност в статията така и не става съвсем ясно точно в какво се изразява вредният ефект на ACE инхибиториге за мозъка. Яко е омотано обяснението.

    Коментиран от #7

  • 6 Rock

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Cobra":

    За есенциалната артериална хипертония е така както си го написал. Иначе в листовките на много лекарства предупреждават за загуба на памет и още много други. Лекарите предписват тези лекарства и те се пият от хората в продължение на години- т. е. получава се натрупване на онази химия. От такива лекарства мои близки се сдобиха с рак на панкреаса и деменция по- рано и по- бързо ако не бяха тези лекарства. Съчетани с възрастта, стреса и начина на живот,храна с мизерна пенсия ги доведоха по- бързо до самия край. Затова внимавам много с лекарствата за кръвно и не само...
  • 7 Rock

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Cobra":

    Вредата на лекарствата върху мозъка е различен при всеки човек- засягат се различни негови части,от които зависят функциите на мозъка- може за е свързано със зрението,говора, двигателните функции,слуха и мн. др. Всичко започва постепенно и нещата са свързани. Няма никакво значение за мен какво е точно. Загубата на памет започва с липса на концентрация,непособност да чете и пише и бързо забравяне на прочетеното или направеното- т. е. липсва кратката памет. и така до пълната и загуба.
  • 8 завод

    11 0 Отговор
    Аз се чудех защо в щатите има толкова много наркомани,а те били с високо кръвно. Ръйш?!