Last news in Fakti

30 Март, 2022 08:45 890 16

Огнян Кунчев: Епидемията затихва, но изобщо не е приключила

  • огнян кунчев-
  • епидемия-
  • затихване-
  • приключване

Според доц. Рада Маркова отпадането на маските на обществени места няма да доведе до съществена промяна в поведението на хората, защото който е убеден, че трябва да носи маска, ще носи такава и след отпадането на мярката.

Огнян Кунчев: Епидемията затихва, но изобщо не е приключила - 1
Снимка: bTV

В моловете и в градския транспорт трябва да се запазят маските, смятат математикът проф. Огнян Кунчев и пулмологът доц. Рада Маркова, цитирани от bTV.

От 1 април властта предвижда пълно отпадане на всички мерки срещу COVID-19 с изключение на карантината. От тогава спира да действа и извънредната епидемична обстановка, в която се намираме през последните 2 години.

„Епидемията затихва, но изобщо не е приключила“, каза Огнян Кунчев.
„В момента сме свидетели на една много мощна грипна вълна сред децата. Грипът успя да си прокара път в края на зимния сезон и с надежда очакваме пролетната ваканция, когато се надяваме тази грипна вълна да спадне. Тези мерки бяха много важни и за сезонните инфекции“, каза доц. Маркова.

Според нея отпадането на маските на обществени места няма да доведе до съществена промяна в поведението на хората, защото който е убеден, че трябва да носи маска, ще носи такава и след отпадането на мярката.

Маркова очерта и друг аспект на отпадането на епидемичната обстановка, свързан със заплащането в здравния сектор. „Махането на тази епидемична обстановка ще доведе до премахване на всички финансови стимули, които се даваха две години на хората, които работят на първа линия. Това ще постави един много сериозен въпрос пред здравното и финансовото министерство, които ще трябва да преоценят изцяло заплащането в сферата ни“, каза тя.

Относно тестването и дали ще има безплатни PCR тестове и след отпадането на извънредната епидемична обстановка, Огнян Кунчев коментира, че и сега не се знае точно колко българи са се сблъскали с вируса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    17 0 Отговор
    По злокобно от Вирусът Пречи ми Главата няма!
  • 2 Огнян Кунчев! И този Бабоин е в списъка

    31 1 Отговор
    На"Черен марш" и този го чака съд, заедно с Витанов, Л Томов Лаборанта и Останалите от Шайката!! След като си замине Гешев!!
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 1 Отговор
    Математик да ми обяснява за вируси , ми е като гинеколог да ми обяснява Питагоровата теорема‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пипи Чорапчето

    28 2 Отговор
    Математикът хич няма и да го коментирам - толкова неточни "прогнози" ( де факто предсказания) е направил особено през последната година, че не си струва. Понеже не му зададоха очевадния въпрос в студиото, да му го задам аз: как си обяснява новото нарастване на случаите в държави, които са ваксинирани на над 80% - понеже размахваше едни статистики точно за такива държави - Австрия, Дания и т.н., съизмерими с нас по население.
    А доцентката е по-откровена...;)
    „Махането на тази епидемична обстановка ще доведе до премахване на всички финансови стимули, които се даваха две години на хората, които работят на първа линия."

    Коментиран от #13

  • 6 Мухаа,хаа!

    16 0 Отговор
    Върти,сучи накрая се изяснява ! Този,си търси ниша.За математически ластици,който да " изчислява и разтяга ". Путин е гения на ХХI век.С един подпис върху указа за военна операция, елиминира масовата ,изкуствено нагнетявана истерия за корони,трети,четвърти игли, бустери - имаше една пруфесорка с три гуши,която упорито ни убеждаваше,за пета игла,дори развиваше идеята за ежегодна,задължителна игла.А този е на скрито прокси на лаборантите.Да пръска народа и държавата стотици милиони за тестове.Самия живот, ежедневно ни показа ,в каква мега далавера вкараха няколко милиарда души.Прозира,как ни подготвят за нова вълна.Късно есента,когато приключи туристически сезон,и бежанската вълна.Пак стотици милиони за писиари,предни линии за всяка бяла престилка,и оправдание за управниците..Виждате ли, войната, кризата, новата вълна.Ще търпите!
  • 7 пьешу

    13 0 Отговор
    ааа, как ще приключи, такава далавера е! сакън!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Изка

    3 1 Отговор
    Ви се да не е приключила но тя приключи.Лап лап няма да има.Стига ви толкова.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Симо

    4 0 Отговор
    Стига с тия маски вече прекалихте с тях все едно са нещо чудотворно.Напротив вместо да помагат те само вредят.След два часа са пълни с микроби и бацили.
  • 12 Иво

    3 1 Отговор
    Винаги е имало грипни вълни но ние никога не сме носили маски заради грипа.Трябва да се върнем както беше преди да дойде ковид преди 2 години.

    Коментиран от #14

  • 13 ЧИЧО(ДЖОК)СТАМАТ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пипи Чорапчето":

    В тези държави премахнаха мерките много рано.Имам близки които по два пъти прекараха ковид без да са ваксинирани.Също така мои приятели с бустерна доза също пипнаха ковида.Познавам хора със завършена ваксинация без бустер които също се заразиха(дъщеря ми и сестра ми).Според мен носенето на маски е един от начините да се ограничи тази епидемия.

    Коментиран от #15

  • 14 ЧИЧО(ДЖОК)СТАМАТ

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Винаги е имало грипни вълни но ние никога не сме носили маски заради грипа.Трябва да се върнем както беше преди да дойде ковид преди 2 години.=============================================================== ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА .НЕНОСЕНЕТО НА МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ Е НАИ ДОБРИЯТ НАЧИН ДА СЕ РАЗПОСТРАНЯВАТ РЕСПИРАТОРНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
  • 15 Пипи Чорапчето

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЧИЧО(ДЖОК)СТАМАТ":

    Хмм... носенето на маски има смисъл само за хора, които имат някакви симптоми на ковид или грип.
    Обясни ми смисъла от носене на маски в следния случай: офис на банка, служителката е без маска, аз съм задължена. Тя стои зад преграда, аз също стоя, но от другата страна;)
  • 16 LOSHIAА

    1 0 Отговор
    КОГАТО ЕДНО НИЩО КОМЕНТИРА НЕЩО,РЕЗУЛТАТА Е ОТНОВО НИЩО!!!!