Last news in Fakti

6 Април, 2022 15:56 4 219 2

Опасността от лекарствата за разреждане на кръвта

  • опасно-
  • внимание-
  • антикоагулант-
  • разреждане на кръвта-
  • съсирване-
  • сгъстяване на кръвта

Ето за какво трябва да внимаваме при приема на антикоагуланти

Опасността от лекарствата за разреждане на кръвта - 1
Снимка: Shutterstock

В свое скорошно интервю д-р Сергей Иванов посочи какви могат да бъдат неприятните последствия от употребата на антикоагуланти, пише zdrave.to.

В България този вид лекарства са по-известни като такива за разреждане на кръвта. Те са насочени към потискане на дейността на кръвоносната система и за предотвратяването на образуването на съсиреци. За тях се заговори особено много покрай пандемията от коронавирус, заради това че коварната зараза причиняваше у мнозина именно сгъстяване на кръвта и появата на тромбоза.

Приемането на лекарства за разреждане на кръвта обаче може да доведе до продължително кървене дори при лека операция.

„Ако пациентът приеме антикоагулант, кървенето става доста изразено, дори може да бъде фатално. Пациентът трябва да помни, че дори при посещение при зъболекар или предстояща планова операция, винаги е необходимо да информирате хирурга, зъболекаря, че приемате антикоагуланти. Дори едно изваждане на зъб може да доведе до кървене в продължение на 10-12 часа", обясни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димо

    3 2 Отговор
    Преди 4 години на баща ми след операция от тромб в ръката доктора му изписа лекарство за разреждане на кръвта,като заяви,че ако не го взема не му дава много живот ,само няколко месеца и отново щели да се появат тромби.Баща ми категорично отказа да го взема и до ден днешен вече пета година си е жив и здрав...мина осемдесетте!А лекарството не беше и евтино,някъде към 150 лв.за месец.

    Коментиран от #2

  • 2 КО РЕЧИ КО

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димо":

    АМИ КЛАСИКАТА В АНТИКОАГОЛАНТИ (.....)СТРУВА ОКОЛО ПЕТ ЛЕВА ЗА КУТИЯ🤔ИЗПИСАНИ ЗА„ ОМИ ”НА 50г.🤔🤔В ЛИСТОВКАТА Е ОПИСАНО СЪЩОТО ОТ СТАТИЯТА☝