Last news in Fakti

7 Април, 2022 08:05 2 153

Д-р Гошо Грозев: Важно е да получиш подкрепа в точния момент

  • контурглобал-
  • денят на здравния работни-
  • гошо грозев-
  • гълъбово

По повод 7 април - деня на здравния работник, публикуваме кратко интервю с д-р Гошо Грозев, управител на МБАЛ Гълъбово

Д-р Грозев, каква е ситуацията в болницата в Гълъбово, отмина ли заплахата от коронавирус пандемията?

Преди дни изписахме последните тежко болни от COVID-19, които бяха настанени в нашата болница. Нещата, може да се каже, са вече във фаза на затихване. Вариантът Омикрон преминава много по-леко от предишните щамове, ето защо се надяваме периодът на тежките случаи да е вече зад гърба ни. Понастоящем в болницата имаме ковид зона, през която всички пациенти преминават, поставя се диагнозата, а данните се въвеждат в националната система. Обикновено на 4-тия или 5-ия ден пациентите се подобряват, температурата спада и основните оплаквания преминават. Разбира се, има изключения, но рядко се стига до хоспитализация.

Кой беше най-тежкият момент за вас в тази пандемия?

Като се върнем назад във времето, в началото на пандемията преди 2 години броят на болните не беше голям, но тогава все още знаехме малко за вируса, а и липсваха PCR тестове. След това, истинските трудности започнаха с вълната през есента на 2020 г. Тогава беше много тежко – около месец отделението ни беше препълнено. Разполагаме с 22 легла за ковид болни, а имахме случаи с по 24-25 болни едновременно. Налагаше се да изписвахме пациенти още преди пълното им възстановяване, за да поемем други, по-тежки случаи. Отзвуча бързо. После по време на пролетта на 2021 г. също имаше много трудни моменти, но най-тежката вълна беше тази с Делта варианта, която започна в края на август миналата година. Беше много продължителна вълна, която тотално изтощи колегите. Общо взето всяка вълна си имаше своите особености и трудни моменти, но мисля, че тази вълна определено беше най-тежка, защото беше много продължителна.

Как се справихте с трудностите, с липсата на оборудване и консумативи?

Още в самото начало на Covid-19 пандемията получихме подкрепа от една от големите компании, които работят в района на Гълъбово – „КонтурГлобал Марица Изток 3“. И преди сме разчитали на тях, но в тези много трудни за нас моменти имахме пълното им съдействие. Целият екип на болницата сме много благодарни, че ни подадоха ръка и бяха до нас през цялото време. Помощта дойде в точния момент, получихме неща, които бяха от жизнена необходимост за нашата работа. На няколко пъти бяха осигурени средства за лична защита на персонала, тестове и дезинфекционни средства. Беше направен ремонт на кислородната инсталация на болницата, като се смениха накрайниците по европейски стандарти, получихме и нова кислородна станция на Дрегер. По този начин подаването на кислород до пациентите стана много по-качествено, като всеки нуждаещ се има достъп до самостоятелен извод, за да получава необходимия кислород по време на целия болничен престой. Получихме монитори, които се свързват чрез WiFi-връзка с мониторна станция и така колегите от ковид отделението можеха да следят състоянието на пациентите дистанционно. Поради естеството на вируса не бе възможно колегите да бъдат неотлъчно до болните през цялото време. Тези монитори облекчиха доста работата ни. Получихме и друга апаратура, защото по време на пандемията, която продължи доста дълго, част от тези, с които разполагахме, отказаха. Получихме дефибрилатори, респиратор, ЕКГ, мобилен рентгенов апарат и система за дигитализация на рентгеновите изследвания. Цялата апаратура влезе употреба , облекчаваше нашата работа и помагаше на нашите пациенти.

Т.е. помощта на компанията е била навреме, за да Ви помогне в тази последна, тежка вълна?

По мое мнение, нямаше да се справим толкова успешно без помощта на компанията. Не искам това да звучи като реклама, но помощта беше много навременна, точна, за неща, които наистина трябваха в нашата работа. Целия екип сме изключително благодарни за това.

Изглежда, че пандемията вече не е проблем, бяха отменени всички въведени мерки. Ще можете ли да използвате получената апаратура за лечение на други болни?

Да, апаратурата си е при нас и ще се ползва и оттук нататък. Всички тези монитори, станции и всичко, което бе направено, продължава да се ползва в пълна степен. Нашата болница обслужва пациенти не само от Община Гълъбово, но и от съседните общини. По време на пандемията, процента от ковид болни се увеличи, но след преминаването на тежката вълна, ние продължаваме да работим съвсем нормално, лекуваме си нашите пациенти, а без апаратура работата ни в съвременни условия е невъзможна.