Last news in Fakti

14 Април, 2022 16:56 4 946 3

За какво е полезна отварата от люспи от лук?

  • люспи от лук-
  • лук-
  • полезно-
  • алтернативна медицина-
  • отвара

Люспите от лук съдържат вещества, полезни за сърцето

За какво е полезна отварата от люспи от лук? - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина се стараят да не стават твърде зависими от фармацевтичната индустрия, а търсят алтернатива на лекарствата в народните средства. И не е тайна за никого, че обелките от лук в много отношения са търсеното лекарство, пише zdrave.to.

Нашите баби са миели косата си с обелки от лук, за да я направят копринена, здрава и блестяща. Люспата се добавя към супата, за да накара бульонът да придобие златист оттенък.

И как отварата от лукова кора може да повлияе на отличните функции на организма?

В обелките се съдържа разнообразие от биологично активни вещества, които имат укрепващи сърцето свойства. Тези вещества също така се отличават с редица антиканцерогенни свойства.

Твърде се, че 500 000 тона люспи от лук се изхвърлят ежегодно от домакинствата и преработващите предприятия в Европа.

Учени от Мадрид са провели серия от опити, които са установили, че люспите на лука са богати на вещества, които могат да бъдат използвани в хранителната промишленост като добавки или като основа на лекарствени продукти.

Специалистите съветват да консумираме обелките от лук в необработен вид. Редовната им консумация гарантира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Успоредно с това те укрепват сърдечният мускул.

В самата луковица специалистите открили значително количество фруктани. Тези вещества стимулират нарастването на стомашната флора. В луковиците се съдържат и органични съединения на сярата, които пречат на образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    16 0 Отговор
    Като кажете 1 кажете и 2! Как точно да ги ям в необработен вид?

    Коментиран от #2

  • 2 Ми ей така

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Дъвчеш ги като магарето.Друг начин в необработен вид не виждам.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за полезната статия госпожице АНДРЕЕВА