Last news in Fakti

14 Април, 2022 15:26 1 199 1

Британската агенция за лекарства и медикаменти одобри ваксината на „Валнева“

  • ваксина-
  • валнева-
  • коронавирус-
  • доза-
  • лекарства-
  • ковид-19

Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина срещу коронавирус

Британската агенция за лекарства и медикаменти одобри ваксината на „Валнева“ - 1
Снимка: Shutterstock

Британската агенция за лекарства и медикаменти одобри официално ваксината на „Валнева“ срещу COVID-19. Ваксината на „Валнева“ е шестата, одобрена от регулаторния орган.

Великобритания освен това е първата държава в света, която дава „зелена светлина“ за масово използване на тази ваксина.

Разработената от френска компания ваксина, която има фабрика в шотландския град Ливингстън, близо до Единбург, е първата, съдържаща неактивен вирус, обособен от живия вирус по химически път.

При този тип ваксина вирусът се отглежда в лаборатория и се дезактивира, така че не може да заразява клетки или да се репликира в тялото, но все още може да породи имунен отговор на вируса на COVID-19, поясняват учените.

Това е традиционна технология за производство на ваксини, използвана през миналия век като тези против грипове и детски паралич, с висока степен на безопасност.

Обединеното кралство трябваше да получи 100 милиона дози от ваксината на „Валнева“ още миналата година, но тогава правителството отмени сделката през септември, цитирайки като причина „нарушение на поетите задължения“, без да се съобщават подробности, предаде Нова ТВ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква американска

    12 4 Отговор
    В коя лаборатория? Собственост ли е пак на САЩ? Или този път е покрита, както Украинските?