15 Април, 2022 17:36 4 414 5

Храните, които никога не бива да се претоплят

  • микровълнова фурна-
  • микровълнова печка-
  • претопляне-
  • храни-
  • полезно-
  • вредно

Много храни не само губят свойствата и вкуса си след повторно топлене, но и могат да станат вредни

Храните, които никога не бива да се претоплят - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти по здравословно хранене предупреждават, че не всички храни в ежедневното ни меню могат да се подлагат на повторна термична обработка. Такава храна не само губи своите полезни и хранителни свойства, но може и да навреди на стомаха и здравето ни, предупреждава zdrave.to.

Никога не загрявайте повторно ястия на основата на яйца. Те не само че бързо губят всички свои полезни свойства, но и придобиват вредни качества поради появата на канцерогенни и токсични вещества. Затова омлетите и бърканите яйца трябва да се приготвят преди всяко хранене, а варените яйца перфектно ще допълнят много салати и сандвичи, които трябва да се консумират веднага след готвене.

Ястията с добавка от целина са не само вкусни, но и здравословни. Въпреки това при многократна термична обработка някои от елементите, съдържащи се в целината, променят структурата си и стават канцерогенни. Решението: много крем-супи на основата на целина са вкусни също и студени.

Спанакът е задължителен в диетата на хората, които се придържат към принципите на здравословното хранене. При многократно загряване обаче нитратите, които могат да се съдържат в листата им, се превръщат в нитрити и нитрозамини. Последните имат пагубен ефект върху стомашната ферментация и храносмилането.

Най-добре е да използвате спанака в смутита, сандвичи и салати, за да извлечете максимум полза за организма и здравето си.

Претоплените картофи губят както вкуса си, така и здравословните си качества. И ако ги съхранявате неправилно при стайна температура и във фолио, могат да причинят ботулизъм, споделят специалистите по хранене от “Граници на здравето”.

Яжте гювечите и пюретата веднага след приготвянето им. Ако останат варени картофи, можете да ги използвате за приготвяне на вкусни и засищащи салати или студени супи.

Не се препоръчва повторното загряване на пилешко месо, тъй като такива действия променят структурата на протеините и това може да повлияе неблагоприятно на храносмилането, превръщайки месото в трудна за усвояване храна.

От останките на вареното или печеното пилешко месо, котлети и пържоли може да си приготвите вкусни салати или сандвичи.

Цвеклото е уникален продукт, който не губи полезните си свойства по време на първоначалната термична обработка, точно както и доматите. Но повторното загряване значително влошава полезните свойства на тази коренова култура.

За да извлечете максимума от този полезен зеленчук, добавете вареното цвекло към салати, а суровото цвекло - към различни коктейли.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Също

    11 0 Отговор
    И ярмата с зелева чорба
  • 2 Гларус

    12 0 Отговор
    А бахура може ли?
  • 3 ОБИТАТЕЛ НА ЗЕМЛЯНКИ ОТ ТАЙГАТА

    8 3 Отговор
    КАКВО Е ТОВА ХРАНА ...С ЛЪК И КОПИЕ ЛИ СЕ ДОБИВА🤔
  • 4 Четящ

    4 2 Отговор
    Ориз също не се претопля повторно.
  • 5 Ваксиниран3002

    5 0 Отговор
    Някой да каже на мисирката, че има огромна разлика, между прИтопляне и прЕтопляне :)