Last news in Fakti

28 Април, 2022 10:15 619 9

ЕС ще запази капацитета си за производство на ваксини за следващи кризи

  • ваксини-
  • здравни-
  • кризи-
  • следващи-
  • бъдещи

Той бе значително развит поради пандемията от КОВИД-19

ЕС ще запази капацитета си за производство на ваксини за следващи кризи - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз възнамерява да запази основната част от капацитета си за производство на ваксини, който бе значително развит поради пандемията от КОВИД-19, за да може да се справя с бъдещи здравни кризи, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

След безпрецедентно увеличаване на производствения капацитет (заради ковид), ЕС е в състояние да произвежда еквивалента на 3 до 4 милиарда ваксини годишно. Инициативата "EU FAB" ще направи възможно запазването на част от този оперативен капацитет за бъдещи здравни кризи, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В скоро време Брюксел ще обяви търг за производители, разполагащи с производствени мощности в Европа, които да ги поддържат в състояние да произвеждат ваксини в голям мащаб по три различни технологии (базирани на информационна РНК, на рекомбинантен протеин или на вирусен вектор).

"Трябва да се подготвим за различни сценарии и това да стане координирано /.../ Импровизацията, фрагментарността не са опции. От пожарникар (при извънредната ситуация с ковид) трябва да се превърнем в архитект на Здравен съюз, който се грижи за общественото здраве, за устойчивостта на обществото и за икономиката“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Ситуацията в борбата с ковид "предлага на държавите-членки възможността да засилят (здравното) наблюдение, системите си за здравеопазване и общата си подготвеност" за бъдещи пандемии, обясни ЕК.

При все това Еврокомисията призовава 27-те страни да останат бдителни за възможно възобновяване на пандемията от коронавируса, като "засилят ваксинацията", приемат "системи за наблюдение, базирани на получаване на надеждни и представителни оценки", "целенасочено тестване" и "секвениране на достатъчно проби", за да се проследява прецизно циркулирането на вариантите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дерлайнянен съм

    19 1 Отговор
    ще купувате отровите на петорна цена че взимам 50% комисионна

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Евроатлантик

    11 1 Отговор
    И кризи ще ви дадем, само гледайте...

    Коментиран от #9

  • 4 Ради

    12 0 Отговор
    Значи очаквайте онази Фон дер Лайен да урежда още незаконни поръчки на експериментални течности
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 YESHUA

    2 0 Отговор
    КОИТО ПРИЕМЕ БЕЛЕГА НА ЗВЯРА ТОЙ ЩЕ И ДА ПИЕ ОТ ВИНОТО НА ГНЕВА ГОСПОДЕН ! ПАЗЕТЕ СЕ ОТ НАЙ ДОЛНИТЕ СЛУГИ НА ЛУКАВИЯ-ДОКТОРИТЕ !!!
  • 7 Да ама не

    3 1 Отговор
    Този път не сте познали.
  • 8 Само коментирам

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "дерлайнянен съм":



    ЕС ще запази капацитета си за производство на ваксини за следващи кризи.


    Не се и съмняваме, че ще има следващи ПЛАНдемии с лабораторни грипове, преувеличени стократно с платена медийна истерия. Все пак се опитват да ни ограничат правата и свободите, както и да намалят продължителността на живот.



    .
  • 9 Само коментирам

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евроатлантик":



    Това се обърна в битка на живот и смърт - или те, или ние. Щом и войничка си спретнаха, играта е дебела.