Храни, които сме свикнали да приемаме за полезни, а диетолозите препоръчват да присъстват по-често в менюто ни, може да се окажат смъртоносни за определена категория лица. Това съобщават някои лекари.
„Застрашени са възрастните хора, страдащите от разширени вени, тези, които водят заседнал начин на живот или имат сърдечни заболявания. В зоната на риска попадат и лица, които приемат антикоагуланти – препарати, разреждащи кръвта.“, предупреждава д-р Елена Малишева.
Към тях спадат магданозът, спанакът и босилекът. Те съдържат витамин К, който подпомага съсирването на кръвта и помага за заздравяването на раните. Когато в съдовете се образува тромб и не се разтвори, това може да има фатални последици, пише iwoman.bg.
Затова от тези храни трябва да се откажат хората, които попадат в рискова група.
Магданозът е абсолютен шампион по съдържание на витамин К – в 100 грама се съдържат 20 дневни дози от този витамин.
Кивито, което е богато на витамин Е, намалява способността на тромбоцитите да се слепват. По-голямо количество от този витамин се съдържа и в бадемите. Куркумата също намалява риска от образуването на тромби.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Вярно
Коментиран от #2
17:48 30.04.2022
2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #1 от "Вярно":
Не може ли да си гледаш босилек в двора ,ако нямаш двор в саксия.това са най полезните подправки лекуват и рак.Ракът се лекува след и по време терапиите само с правилна хранителна диета.18:41 30.04.2022