8 Май, 2022 21:00 2 500 16

Сербезова: В болници са раздавани десетки хиляди на конкретен човек

  • проф. асена сербезова-
  • болници-
  • коронавирус

По думите на здравния министър заболеваемостта с коронавирус в страната е намаляла с десетки пъти, но COVID-19 все още не си е тръгнал

Сербезова: В болници са раздавани десетки хиляди на конкретен човек - 1
Кадър Нова тв

В лечебни заведения за определен период от време, включително чрез допълнително материално стимулиране, със средства на болницата и такива, постъпили по клинични пътеки, са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова в студиото на „На фокус с Лора Крумова”.

„Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница”, добави тя.

Министърът уточни още, че обвързването на бюджетите на болниците със заплатите на медицинските служители е възможно, ако няма финансови злоупотреби със средствата.

Ситуацията с COVID-19 в България

По думите на здравния министър заболеваемостта с коронавирус в страната е намаляла с десетки пъти, но COVID-19 все още не си е тръгнал. „Това, което и директорът на СЗО сподели през април е, че коронавирусът не си е отишъл. Трябва да бъдем бдителни”, призова тя.

Проф. Сербезова посочи, че на местата, където се струпват хора, е препоръчително носенето на маски. „Как ще се развие COVID зависи от поведението на всеки един от нас. Не сме се отказали от математическия модел и всеки ден следим числата”, обясни министърът.

Относно втората бустерна доза от ваксините срещу коронавирус тя заяви, че ще се изчакат данните от проучванията, от ефективността, както и препоръките на Европейската агенция по лекарствата.

Националната детска болница

Относно детската болница проф. Сербезова посочи, че екипът ѝ е направил смяна на инвестиционната компания. „Директор е професор по геодезия. Доста са напреднали в своята работа. Търсят се и други места, които са собственост на Здравното министерство. Можем да погледнем и към други държавни парцели, за да се намери най-правилното решение”, подчерта тя.

По отношение на обществената поръчка за предпроектното предложение за болницата е ясно, че има нарушения и това казва АДФИ, а материалите са изпратени към прокуратурата, обясни още здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин а.к.а матр'ял

    23 1 Отговор
    И за тези трябва да си дам една заплата?
    Украински бежанци изхвърлят помощи (храна)
    клипът е с днешна дата - 08.05.2022
    h ttps://anonfiles.com/D7I0tee2yc/mp4
    (прощавайте,но нямам акаунт на Ютуб, та да го кача там)
    качвах го в няколко наши медии откъдето почти веднага го триеха
    -май цензурата работи ЯКО,ама наистина ЯКО - за да внимаваме накъде да гледаме...

    или поне помогнете и споделете някъде - това трябва да се разчуе и знае истината за тези така наречени бежанци!
    а.к.а курортисти на аванта
  • 2 ИСТИНА Е

    19 1 Отговор
    Ботокса се пази с депутатски имунитет, а трябваше да е вече в затвора за 15 години.
  • 3 Агенция за контрол на финансите към скгт

    13 0 Отговор
    Министър Сербезова, предадохте ли на прокуратурата материалите за неправомерно раздаваните пари? Държим да ви уведомим, че ако не го направите, ще ви търсим отговорност за съучастничество и укривателство.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Бе като гледах снимките и видеото от ЧЕТВЪРТАТА?! ти сватба и ти не падаш по-долу!
    То ролсове, то спорткари, то чалга, то чудо!
    Кой нормален вдига сватба четири пъти ма?

    Коментиран от #5

  • 5 Ергенът

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Убава булка ,яка и сербез -многоженихова ...
  • 6 Та сербезова

    3 0 Отговор
    Е огинь ковид не я фата
  • 7 ПрезиденшатаЕполучавалаДвеЗаплатиСъщо

    3 6 Отговор
    Забравихте ли, Радев какво е дал на приятелката/съпруга сега-две заплати и служебен апартамент. Така, че нека да се смята за нормално. АЧ тази хубавелка дали не е получавала също?
  • 8 не ме размотавайте

    16 1 Отговор
    Защо ми губите времето, като принудително ме изпращате при личен лекар - регистратор, който съвсем субективно решава дали да ме изпрати при специалист ?
    Защо разпилявате парите на касата, след като може да се дадат на специалистта и аз да доплатя някаква минимална сума. Болни сме, защото едва дочакваш реда си при личния, молиш се за направление, унижаваш се, той се мръщи, защото не му се работи цели 15 мин., за 3 лв. Даваш му 5-10 лв., отново същото. Отиваш при специалист след месеци, а той те пита "защо си чакал досега ?" Личните лекари са излишни. Да учат и да се развиват, да минат на по-високо ниво, ще са по-полезни.

    Коментиран от #12

  • 9 Пъци

    6 0 Отговор
    Конкретната медицинска сестра веднага да иде на някое кръстовище та да спечели конкурса за министър на здравеопазването!Бърже,че затънааме!А такива таланти гният по болниците,разбирашли.,.
  • 10 ВЕЧНАТА БУЛКА

    8 0 Отговор
    СЪБИРА МИЛИОНИ ЗА НОВ ЖЕНИХ.
  • 11 Хм, ясно

    11 0 Отговор
    Нали не се заблуждавате, че тази медицинска сестра си ги е взимала за себе си тези пари? Превеждали са ги на нея, но е твърде вероятно тя да ги е давала, където трябва. Стар номер.
  • 12 Само че...

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "не ме размотавайте":

    Хайде да помислим. Как ти сам определяш на какъв точно специалист да отидеш? Каква компетентност имаш като пациент? Една коремна болка например, би могла да бъде както за хирург, за гастроентеролог, а при жените - за гинеколог. Да, губи се известно време при джипито, но все пак той е лекар. А ти не си. Така че, няма как без личните лекари.
  • 13 Да да

    5 0 Отговор
    Тая е двойничка на Саша Грей, само дето е мнооого по голяма мръsница!
  • 14 Рошко

    0 0 Отговор
    Отговорност в бг, и ти май си хапчета то ако имаше отговорност спратаведливост и съд нямаше да има и ковид и маски и затваряне
  • 15 Алооо

    1 0 Отговор
    Само това ли разбра, всичко друго значи е наред!!? Същата си, като бившите Министри на Здравеопазването-далавераджии и крадци.
  • 16 Инженер

    0 1 Отговор
    На комунистите им дай банкети и сватби да правят.Там червените другарки са огинь.