Last news in Fakti

10 Май, 2022 13:37 655 7

Лекарският съюз: В цяла Европа само Естония се е отказала от хартиената рецепта

  • блс-
  • естония-
  • хартиена рецепта

Според БЛС е резонен е въпросът защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане

Лекарският съюз: В цяла Европа само Естония се е отказала от хартиената рецепта - 1
Снимка: БГНЕС

Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Това показа проверка на Българския лекарски съюз, който се противопостави на намерението на здравното министерство да премахне напълно хартиената рецепта, съобщи "Медиапул".

Първоначално МЗ предложи от 1 май всички лекарства по лекарско предписание да се предписват и отпускат с електронна рецепта, но след това даде отсрочка заради големия обществен интерес и многото постъпили предложения по проектна за промяна в наредбата.

"Пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4, е необосновано, неразумно и нерационално. Подобна практика нарушава правата на пациентите и възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения и долупосочените данни за практиката в Европа доказват това по категоричен начин. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава", коментираха във вторник от съсловната лекарска организация.

Според БЛС е резонен е въпросът защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане.

"Съсловната организация още веднъж заявява пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти", коментираха от БЛС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    2 16 Отговор
    И защо България да не е втора?! Или е важно да сме на опашката по всичко!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Естонска мишка

    5 7 Отговор
    Гладна умирам! Най-обичам да гриза рецепти от книга направени! Хем спасявам хора,хем си правя банкет!
  • 3 Хан Ауспух

    5 12 Отговор
    Това не е лекарски съюз а лекардса мафия!!!
  • 4 Боджо кибернетиката

    9 0 Отговор
    Тез от бялата мафия пак се мъчат да ми бавят електронния конц...рай ще ги хаквам скоро и тях
  • 5 Абе льохман

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Като искаш все да си пръв,оди сам да си го изкопаш в Орландовци!
  • 6 Вярно Емо

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Кой век е да се разхождаме с летяща хартия в джобовете бе!!! Те парите стават електронни пък вие за рецепта ми говорите!!!
  • 7 КОЙ?

    1 3 Отговор
    Хаха, не съм сигурен че е така. В Унгария от години ня съм виждал хартиена рецепта, обаждам се на джипито, итя изпраща в облака рецептата и направо в аптеката си получавам лекарството... Ама с хартиените се лъже по лесно.