Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 08:10 769 1

Днес лекарите решават за Анекса на Националния рамков договор

  • блс-
  • анекс-
  • национален рамков договор

Това ще стане на извънреден събор на Българския лекарски съюз

Днес лекарите решават за Анекса на Националния рамков договор - 1
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз ще проведе днес извънреден събор, на който трябва да се вземе решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година.

След двумесечни преговори от Лекарския съюз и Здравната каса се разбраха с парите за здраве да се финансират повече прегледи и изследвания в извънболничната помощ, някои от процедурите в болниците да станат еднодневни, хората да имат достъп до профилактика според възрастта си, припомня БНР. Залага се ограничение в разликата между най-високата и най-ниската заплата в болница – тази на ръководителя не може да е повече от 10 пъти по-голяма от най-ниската на медик. Има изключения, обясни д-р Иван Маджаров от Лекарския съюз.

Болниците, които не осигурят минималните заплати в действащия колективен трудов договор, ще бъдат глобявани от 1 юни. Отлагателният период е спрямо сегашните нива, ако те се увеличат, ще има нови разговори за прилагането на санкции, стана ясно на финалните преговори в петък. Как ще се справят общинските и областните болници, обясни управителят на Здравната каса Станимир Михайлов.

Ако Лекарският съюз получи мандат да подпише анекса, това ще се случи през следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морски

    4 1 Отговор
    Господа доктори станахте много алчни и нахални 4милиона осигуряващи по 33 лева на месец сметнете ги!!!!!!!