Last news in Fakti

11 Май, 2022 15:56 2 994 0

Как да разберем дали страдаме от дефицит на йод?

  • йод-
  • дефицит-
  • липса-
  • минерал-
  • витамини-
  • симптоми

Неприятни симптоми издават, че не приемаме достатъчно йод

Как да разберем дали страдаме от дефицит на йод? - 1
Снимка: Shutterstock

Йодът играе важна роля в синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Липсата на този минерал в организма нарушава способността му да произвежда тези хормони, които са необходими за развитието на мозъка, заздравяването на рани и растежа, пише zdrave.to.

Експертите сигнализират тревожните данни, че около една трета от хората в света страдат от дефицит на йод, често без дори да го осъзнават.

Признаци, които могат да показват йоден дефицит в организма:

Умора, слабост, лошо настроение

При недостиг на йод в организма метаболизмът се забавя, въпреки факта, че човек консумира обичайното количество храна, той получава по-малко енергия от него. Мускулите започват да работят по-малко ефективно, така че човекът се чувства слаб и уморен.

Суха кожа и косопад

Хормоните на щитовидната жлеза играят важна роля в обновяването на клетките и подпомагат регенерацията на космените фоликули. Липсата на йод в организма води до факта, че необходимите хормони се произвеждат по-малко. Недостатъчният им брой не позволява на клетките да се обновят навреме и качествено, поради което могат да се образуват кератинизирани, лющещи се кожни участъци. Космените фоликули също престават да се обновяват, косата пада и става по-малка с течение на времето.

Нарушение на паметта, често главоболие

Йодът, който е отговорен за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, играе важна роля в развитието на мозъка. Понякога този минерал се нарича "микроелемент на интелигентността". Забавянето на метаболизма, което води до липса на йод, отключва проблеми в мозъка. Способността на човек да учи, вниманието намалява, той не помни добре информацията, губи интерес към творчеството, може да се появи силно главоболие.

Оток

Дефицитът на йод често се проявява с поява на оток. Най-често се появяват под очите, но ръцете и краката също могат да се подуят.

Отслабен имунитет

Ако човек често боледува, въпреки факта, че предприема всички необходими мерки за укрепване на тялото и предотвратяване на заболявания, има причина да провери дали получава достатъчно йод (средният дневен прием на йод за възрастен е 120-150 mcg). Слабостта на имунната система е един от характерните признаци на йоден дефицит в организма.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА