25 Май, 2022 11:01 1 408 6

Германия се подготвя за влошаване на епидемията от маймунска шарка

  • германия-
  • маймунска шарка-
  • ваксини-
  • епидемия-
  • заразени-
  • случаи

Засега за овладяване на огнището се разчита на период на изолация на заразените от най-малко 21 дни

Германия се подготвя за влошаване на епидемията от маймунска шарка - 1
Снимка: Shutterstock

Германия се подготвя за влошаване на епидемията от маймунска шарка, съобщава "Ройтерс".

Страната е поръчала 40 000 дози ваксина Imvanex срещу едра шарка на Bavarian Nordic, цитира news.bg.

Здравният министър Карл Лаутербах обясни на пресконференция, че засега за овладяване на огнището се разчита на период на изолация на заразените от най-малко 21 дни.

По информация на германския институт по инфекциозни болести "Роберт Кох" досега в Германия са регистрирани пет случая, като всички заразени са мъже.

Случаи на маймунска шарка вече са потвърдени в редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

Става въпрос за рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено заболяването протича леко и повечето хора се възстановяват до няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения.

Експертите уточняват, че маймунската едра шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи при близък контакт със заразен човек.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Логично мислещ..

    12 2 Отговор
    С толкова мумуни мумунската шарка е логично обоснована...
  • 3 Флин

    20 1 Отговор
    Лицемерие Лицемерие Лицемерие и пак лицемерие! До преди няколко месеца Пинокио щедро обвиняваше "неваксинираните" за всички здравни проблеми, а когато излезе педалск@та шарка започнаха / и той и цялата шайка наричаща себе си "елит" / да натискат да не се "стигматизирали определени групи от обществото". Лъгаха тогава, лъжат и сега! Щарката е пед@лска!
  • 4 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    0 6 Отговор
    НЕКА ДА Е ЛЯТОО.....ПА НАЕСЕН 💉💉
  • 5 ПЕДЕСЕ НА ПЕДЕСЕ☝

    6 1 Отговор
    ВИДИШ ЛИ ПОСРЕД ЛЯТО ЧОВЕК С ДЪЛГИ РЪКАВИ .....ИЛИ Е (.......) ИЛИ Е (......)🤔
  • 6 Оптимиста

    0 0 Отговор
    Затваряй!