25 Май, 2022 17:43 1 445 1

Шефът на НЗОК разкри важна новина за Касата

  • нзок-
  • персонализирана информационна система

Персонализираната информационна система на НЗОК и днес не работи

Шефът на НЗОК разкри важна новина за Касата - 1

Персонализирана информационна система (ПИС) на НЗОК и днес не работи, посочи управителят на здравната каса проф. Петко Салчев пред членовете на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Депутатите изслушват проф. Петко Салчев и Ивайло Филипов, изпълнителен директор на „Информационно обслужване“ АД, както и представители на фирмата- производител на консолидационна платформа за бази данни. Повод за изслушванията е проблем в работата на ПИС след срив в системите през април 2022 г., припомня БТА.

ПИС не е работила на 7 и на 18 април, посочи още проф. Салчев. С цел гарантиране на работа без прекъсване на системите, Надзорният съвет на НЗОК реши да изпрати писмо до министър Божидар Божанов, за да се изиска от „Информационно обслужване“ да предостави решение за отстраняване на проблемите и изпълнението на договора с нас, допълни той.

Ядрото на всички системи в НЗОК е ПИС и тя трябва да работи безотказно, за да може отчетите на всички лекари и болници да минават нормално, да има от нас контрол на изпълнението на договорите с всички лечебни заведения, за да може да извършваме съответните плащания, обясни проф. Салчев. По думите му в договора с „Информационно обслужване“ има клауза за неустойки, но към този момент не са приложени.

Обмисляме, след като изтече договорът, дали да продължим да работим с този доставчик, посочи още проф. Салчев. Прекратяването на договора сега, без подготовка какво може да се направи по-нататък, ще доведе до пълен срив на системата, обясни той. Проф. Салчев допълни, че договорът с „Информационно обслужване“ е подписан през 2019 г. и стойността на услугата за три години е над 8 млн. лв. За предишен договор, който не е бил с „Информационно обслужване“, за тригодишен период е плащано малко над 3 млн.лв., посочи още той.

Проф. Салчев уточни, че за проблемите с ПИС са информирали Комисията за защита на личните данни и ДАНС, тъй като при такива проблеми са задължени да го направят.

Плащаме за достъп до системата, а не за базата данни. Достъп до базата данни има „Информационно обслужване“, допълни той и уточни, че достъпът на НЗОК до базата данни е прекратен преди време.

В отговор на въпрос как ще се работи занапред проф. Салчев каза, че предстои среща между представители на НЗОК и на „Информационно обслужване“ с министър Божидар Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогноза

    2 0 Отговор
    Най– добрите хакери( в световен мащаб), са с роден произход, така че...Очаквайте неочакваното!