Last news in Fakti

1 Юни, 2022 16:03 780 3

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист

  • ковид-19-
  • преболедували-
  • учители-
  • педагози-
  • преглед

А педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист - 1
Снимка: БГНЕС

Учители, преболедували COVID-19, ще се преглеждат безплатно при специалист, а педагози с различни заболявания ще се възстановяват с лечебни процедури. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование вече могат да се възползват от поредното издание на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“. Тя ще покрива разходите им за лечение, направени в периода 13 май – 30 септември 2022 г., съобщиха от МОН, предаде dnes.bg.

Общо 180 000 лв. са предвидени за профилактика, а 200 000 лв. за рехабилитация. По първия модул преболедувалите COVID-19 ще получават до 30 лв. за допълнителни профилактични прегледи, консултации и/или изследвания извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Сумата е увеличена двойно в сравнение с миналата година, когато програмата покриваше до 15 лв.. От подкрепата ще могат да се възползват до 6000 педагози. За нея могат да кандидатстват всички преболедували, без значение кога е боледуването, но прегледът трябва да е в периода от 13 май до 30 септември 2022 г.. От програмата могат да се възползват и учители, които са били включени в нея и миналата година.

В списъка, който дава право на рехабилитация, влизат 10 групи заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, кожни, заболявания на дихателната система, на опорно-двигателния апарат, бъбреците и заболявания на периферната нервна система. На всеки педагогически специалист ще бъдат възстановени до 100 лв. от направените разходи. Финансова помощ ще получат до 2000 учители.

За да участват в програмата, педагогическите специалисти трябва да подадат декларация до директора на своята образователна институция. Изискват се също и медицински документи, доказващи проведената профилактика или рехабилитация. Крайният срок е 5 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    5 1 Отговор
    Че то нали по конституция здравеопазването е безплатно!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.