2 Юни, 2022 19:28 3 935 1

Как да разберем, че сме с ниска кръвна захар

  • кръвна захар-
  • ниска кръвна захар-
  • хипогликемия-
  • захар

Шест симптома на падналата кръвна захар

Как да разберем, че сме с ниска кръвна захар - 1
Снимка: Shutterstock

Хипогликемията се характеризира с ниски нива на кръвната захар. Това състояние може да настъпи при някои заболявания, като диабет, при прием на някои лекарства, тежка физическа активност или пропускане на хранене, пише puls.bg.

Липса на енергия

При хипогликемия веднага се усеща липса на енергия и по-лесна умора. Това може да бъде придружено от внезапно и значително чувство на глад. Обикновено това се наблюдава към обедните часове, когато тялото вече е изчерпало "горивото" след последното хранене, особено ако се пропуска закуската.

За да се нормализира нивото на кръвната захар, е необходимо да се консумират храни с подходящ гликемичен индекс, за да не предизвикат рязко покачване и последващ рязък спад на нивата на кръвната захар.

Ако хипогликемията е честа, това изисква медицинска консултация и проследяване на възможните причини за появата на това състояние.

Нервност и раздразнителност

Хипогликемията може да причини нервност, треперене, дори раздразнителност, защото когато нивата на кръвната захар станат ниски, тялото отделя адреналин.

Адреналинът, от своя страна, стимулира централната нервна система, което прави хората нервни и неспокойни.

Пълноценното хранене, което съдържа въглехидрати с бавно усвояване, може да предотврати тези състояния, защото ще се избегнат резките колебания в нивата на кръвната захар.

В допълнение, дейности, насърчаващи спокойствието и самоконтрола, като йога и медитация, например, помагат за справяне със стреса, което може да насърчи и контрола на кръвната захар.

Проблеми със зрението

Липсата на захар може да доведе до проблеми със зрението, включително до диплопия - двойно виждане.

В такава ситуация набавянето на въглехидрати ще помогне за възстановяване на зрението.

По-сериозните нарушения на зрението обикновено са свързани с бавната хипогликемия и засягат предимно диабетици.

Главоболие

Хипогликемията може да се прояви с главоболие и втрисане. В тези ситуации приемът на храна, богата на въглехидрати, ще допринесе за бързото възстановяване на нивата на кръвната захар.

Ако главоболието стане редовно и/или твърде силно, най-добре е да се извърши консултация със специалист.

При пациенти с диабет, главоболието не трябва да се подценява, защото може да се усложни със загуба на съзнание и дори кома.

Сърцебиене

Ако сърдечната дейност се ускорява, това може да е признак на хипогликемия.

Сърцебиенето се дължи на повишаване на нивата на адреналина, който се отделя при липса на глюкоза в кръвта и по този начин активира организма, по-специално чрез ускоряване на сърдечната честота.

В такива ситуации е необходимо незабавно да се приеме храна, богата на въглехидрати и е необходима консултация със специалист, за да се елиминират възможни сърдечни заболявания.

Световъртеж

Замайване, гадене или слабост в краката може да са признаци на ниска кръвна захар.

Отново състоянието се повлиява добре от прием на храна, богата на въглехидрати.

Този тип усещане може да се появи и няколко часа след прекомерна консумация на захар поради резките промени и спад в нивата на кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Теслата

    2 5 Отговор
    Сутрин не правя палатка мачтата ми е мека