Last news in Fakti

10 Юни, 2022 11:19 1 271 5

Уникална операция у нас: Лекари поставиха стент на новородено

  • операция-
  • българия-
  • новородено-
  • стент

Малкият Виктор, роден в 8 месец, тежи едва 1000 грама

Уникална операция у нас: Лекари поставиха стент на новородено - 1
Снимка: Shutterstock

Бебе с тегло от само 1000 грама получи шанс за живот, след уникална операция, извършена от столични лекари. Детето се ражда недоносено и със сърдечна малформация в 8-я месец. Кардиолози успяват да поставят стент на аортата с миниатюрен размер от едва три и половина милиметра, съобщи NOVA.

Едва поел първите си глътки въздух Виктор вече трябва да се бори сърцето му да продължи да бие.

Бебето пристига в детското отделение на Националната кардиологична болница в критично състояние, когато е само на 5 дни. Нашите специалисти се свързват с колегите си от Германия, за да обменят опит преди операцията, която крие огромен риск за живота и рядко се прави дори в световен мащаб.

Екипът на д-р Димитров има не повече от 48 часа, за да реши как да оперира толкова малък пациент. Решението - имплантиране на стент.

“Неговата аорта, където е стеснението, е от порядъка на 3,5 - 4 милиметра, а ние трябва да стигнем до този участък. Обикновено това се прави през артерията на крачето, само че при еднокилограмово бебе тази артерия е изключително малка и не позволява да се сложи въвеждаща система”, обяни д-р Димитров.

Хирурзи успяват да осигурят нетрадиционен достъп през артерията на вратлето. Стентът спясява сърцето на Виктор, но само временно.

“Живот и здраве, когато достигне 3 кг, това ще стане някъде около 3-месечна възраст, му предстои нова операция, ново изпитание, защото аортата расте заедно с детето и този стент ще му умалее”, каза докторът.

В момента бебето и майка му са в Пирогов, където след дни предстои друга сложна операция.

“Лекарите прескачат границите на възможното в собствените си професии и извършват неща, които можем да наречем само чудо”, каза майката на малкия Виктор.

“Със сигурност е малък герой. Има деца, които още в първата година от живота си преминават през толкова много медицински предизвикателства, каквито на нормалните хора не им се случват за цял живот”, каза още д-р Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 0 Отговор
    Браво на лекарите ни! А малкият Виктор да расте жив и здрав!
  • 2 Хасково

    4 0 Отговор
    България се гордее с Вас!
  • 3 Има и други уникални операции!

    7 0 Отговор
    Един доктор на здрави хора слага такива стендове!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не се правете на умрели лисици

    2 4 Отговор
    Б@х м@@ му! Тия зеха да слагат стентове и на бебетата! Немат наяждане и тва е!😨😨😨