Last news in Fakti

19 Юни, 2022 15:45 2 524 6

Предава ли се ракът по наследство

  • рак-
  • онкологични заболявания-
  • по наследство

Наследствените форми на онкология са едва 7% от общия брой на диагностицираните, твърди специалист

Предава ли се ракът по наследство - 1
Снимка: Shutterstock

Генетичната предразположеност към всякакви заболявания често е причина за безпокойство, особено що се отнася до онкологията, каза Ирина Меншикова, специалист по фертилитет в руската клиника за плодовитост "Делта".

Наследствените форми на онкология са едва 7% от общия брой на диагностицираните, каза тя.

Специалистът обясни, че има семейства, в които почти половината от рода са развили злокачествени новообразувания. Сред лекарите има концепция за "семеен рак". Тя обясни, че някои видове рак са свързани с мутации в определени гени.

„Човек с мутации в ДНК може да ги предаде по наследство, ако се разболее от определени видове онкология“, каза Меншикова.

Те включват рак на гърдата, рак на яйчниците. Освен това те имат генетични причини за ендометриума, рак на ректума и някои видове рак на кожата.

Това обаче не означава, че пациентът с рак непременно ще предаде болестта на своето потомство, дори ако има генетична предразположеност.

„Дете, родено от човек с мутации и имащи същите мутации, ще има повишена предразположеност към изброените ракови заболявания“, каза експертът. В този случай трябва да се вземат мерки за предотвратяване на риска от заболяване. Тя посъветва по-често да се подлага на диагностика, да се прави семеен генетичен анализ.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 таебаФУШИТЕ

    5 1 Отговор
    за рака не знам , за миризливия паламуд обаче знам че се предава
    и простотията на мисирктие се предава по налседство също като чета афторката , много е зле
  • 2 ВОДКА +7+1+1+2!1+3+6+8+6+0"

    3 5 Отговор
    Няма рак! Това е измислица на медицината,която е управлявана от евреите. Има тъканна и кръвна диструкция при смесените по кръв индивиди. Затова евреите са болнави и използуват варварски методи за набавяне на природни липси. Затова евреите се смесват с нас. Защото при смесване губим ние и печелят те. Евреи са турци,илири,юдеи,немци,унгарци,арменци,гърци,азери,поляци ,чехи,англичани , французи,италианци,испанци!!!,македонци,ромънци,роми,индийци,немци,португалци,скандинавци,балтийци,укри,араби,църнокожи...Пазете децата си !

    Коментиран от #3

  • 3 айде у лево бе!

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВОДКА +7+1+1+2!1+3+6+8+6+0"":

    Нямало рак....евреите билЕ виновни!? Ами след демократичните промени в БГ, българина само краде! Наслушахме се на това,как,цига.ани турци, руснаци,американци ,помаци и извънземни са му виновни! Оказва се че българина е крадлив, и все някои друг все му виновен!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Продължаваме с Парапета

    2 1 Отговор
    Яяя как се разтревожил за евреите. А същият този говори срещу собственият си народ? Точно заради това лицемерие и двойният аршин, вече тотално загубихме авторитет. Срам! Така е, като се връткате кога както ви изнася! Продажници!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Според Немските Лекари,това е първопричина......Генна предразположеност,но те не са го доказали статистически,а са на база проба!От моите лични наблюдения е комплекс от фактори,като на 1во място е Радиация.тез дет са ваканцували на чернобилската угар го доказват вече........