Last news in Fakti

3 Юли, 2022 14:21 1 803 5

Увеличават се случаите на лаймска болест

  • лаймска болест-
  • вирус-
  • омикрон

Специалистът коментира и защо София вече е в жълтата зона на COVID

Увеличават се случаите на лаймска болест - 1
Снимка: NOVA NEWS

"Увеличават се случаите с лаймска болест". Това каза в предаването "Пулс" на NOA NEWS проф. д-р Георги Попов от УМБАЛ „Софиямед”. Болестта е била излязла от полезрението на лекарите и обществото през годините на навлизане на коронавируса в живота ни. Но в момента се заразяват от ухапване на кърлежи хора на различна възраст - от току-що проходили деца до възрастни.

Първият симптом на болестта е специфично червено петно, наричано още биволско око, после болните могат да чувстват симптомите на хроничната умора - стават отпаднали, неконцентрирани, уморени. В по-късните етапи са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, скованост сутринта, посочи докторът.

Той коментира и защо заболевамостта от COVID надмина 100 на 100 хиляди души население за двуседмичен период и това постави столицата в жълтата зона. „Вирусът промени своя модел, а именно, че през лятото има предимно ентеровирусни заболявания, през есента – парагрипен вирус, през зимата - предимно грипен. Това се дължи вероятно на интерференция на вирусите", посочи докторът и подчерта, че коронавирусът е станал доминиращ през всички сезони.

SАRS-COV 2 непрекъснато мутира, напомни той. Разпространеният сега вариант ВА-5 e по-заразен, но може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със стандартните средства, добави още професорът.

Всички варианти на Омикрон са защитени по един и същи начин, но това не може да се каже за новите варианти, които ще се появят наесен: „Моето лично очакване е, че новият вариант ще е по-лекичък, по-лесен за справяне с него. Не очаквам драстични варианти на SARS-COV2", обяви още проф. д-р Георги Попов.

Той разказа и за маймунската вариола, както и за предпазните мерки срещу инфекциозни болести.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    6 3 Отговор
    Това го разнасят комарите, комарите живеят в тревите, Фандъкова не коси тревите и не пръска.

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    4 2 Отговор
    Ина толкова изнесени МЕДИЦИНСКИ ПРОУЧВАНИЯ на хиляди медицински екипи за необратимите и смъртоносни последици от ,,ваксите,, ,милиони случаи на ,,внезапна смърт,,
    А тези ,,гадове,, продължават да се гаврят..
  • 3 Мишел

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Лаймската болест е една от петте смъртоносни болести , пренасяни от кърлежи.
    Не знам как е извън столицата, но в София никога не е имало такова разпространение на кърлежи в зелените площи.
  • 4 и не само лаймската

    2 0 Отговор
    Болестите се увеличават, а лекарите намаляват. А държавата спи, или просто големите имена в медицината не допускат някой да се възползва от знанията им. Уж всички са преуморени, но ходят от град на град, от болница на болница и мълчаливо се възползват от болния български народ. Тези , великите, до които едва се добираш, би трябвало да крещят така, че целият свят да ги чуе, че в България няма добро здравеопазване. Но те удобно си мълчат, защото се лекуват в чужбина, при най-елитните си колеги и защото мъката пълни банковите им сметки.
  • 5 1234

    2 0 Отговор
    Ами при ухапване се ходи на лекар и ако не изследвате кърлежа, профилактично молите лекаря да ви предпише орален доксициклин за всеки случай.