7 Юли, 2022 15:28 2 557 8

Как да се преборим с постоянната тревожност

  • тревога-
  • тревожност-
  • психически разстройства-
  • лекове

Човечеството се бори с тревожността от векове и някои прости лекове помагат повече, отколкото сме си представяли

Как да се преборим с постоянната тревожност - 1
Снимка: Shutterstock

Тревожността е състояние, от което страдат много хора и за което все повече се говори. С напредъка на модерната психология все повече се разбива стигмата около притеснението и тревожността и все повече хора търсят начини да се справят с този проблем. Знаем, че тя не съществува от вчера, а от може би цялата история на човечеството, заради което съществуват и народни лекове, които успокояват психиката ни и ни помагат да си върнем здравия разум. Ето някои от тях:

1. Закуска, богата на протеини

Според психиатъра Марлин Вей, която практикува в Харвард и Йейл, тъй като спадане нивото на кръвната захар може да предизвика същите симптоми като при тревогата, тя настоятелно препоръчва да не се пропуска приемът на храна, като е хубаво денят да започне с богата на белтъчини закуска. Похапвайте ядки, освен това включете в менюто си бобови продукти, риба и листни зеленчуци, пише zdrave.to.

2. Билки

Доктор Вей обикновено предписва на своите пациенти билката златен корен, защото този адаптоген намалява проявленията на генерализираното тревожно разстройство.

Тя обаче изтъква, че с тази билка трябва много да се внимава, защото може да окаже стимулиращ ефект и да повиши тревожността. В такъв случай е по-подходящо екзотичното растение пасифлора, наричано още страстниче, тъй като то въздейства успокояващо и успиващо.

И не на последно място, разбира се, лайковият чай или лайкова отвара, защото според изследвания лайката намалява дори сериозни проявления на генерализираното тревожно разстройство. Други изследвания пък показват, че индийският женшен също помага на човек да се адаптира към стреса.

3. Етерични масла

Доктор Вей препоръчва да вдишваме етерично масло от лавандула или мента вечерно време. Лавандуловото масло въздейства на определени биорецептори – почти толкова, колкото и хапчетата против тревожно разстройство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 0 Отговор
    Класиците знаят - секс , алкохол , и рокендрол !!! Така се бори стрес и тревожност !!!

    Коментиран от #3

  • 2 доктор кУх

    3 3 Отговор
    Врели-некипели.

    Ксанакс или в краен случай етифоксин хидрохлорид. :D
  • 3 Камата

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Така е, никакви лекарства.
    Повече ИбетИ и по-малко са трИвожетИ.
  • 4 Русский 🇷🇺

    3 0 Отговор
    1. И 2. И 3.
    Нужно нормально спать!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русский 🇷🇺

    1 2 Отговор
    Един средновековен мъдрец от Близкия Изток каза, че трябва да правите секс с мъже през лятото и жени през зимата.

    Коментиран от #8

  • 7 Мунчо

    3 0 Отговор
    Аз боря стреса като игнорирам дебилите ......
  • 8 Дгиш

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русский 🇷🇺":

    Може ли уточнение!