11 Юли, 2022 14:15 1 585 7

Проучване доказа, че солта скъсява живота

  • проучване-
  • здраве-
  • сол-
  • риск-
  • преждевременна смърт

При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна смърт е с 28% по-висок в сравнение с тези, които никога или рядко използват солницата

Проучване доказа, че солта скъсява живота - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт. Проучването, в което са участвали повече от 500 000 души, е публикувано днес в European Heart Journal, предаде БГНЕС.

Натрият в хранителната сол (NaCl) увеличава риска от рак, високо кръвно налягане и инсулт. Оценката на общия прием на нездравословна хранителна добавка може да бъде направена чрез анализ на урината. Този метод обаче може да не отразява хранителните навици, тъй като много храни първоначално съдържат високи нива на сол.

Затова изследователите, ръководени от професор Лу Ци от Факултета по обществено здраве и тропическа медицина към Университета Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ, решават да проверят как навикът на хората да добавят сол към храната на масата влияе на здравето им.

"В западната диета солта, добавяна на масата, представлява 6-20% от общия прием на вещества. Това дава уникална възможност да се оцени връзката между приема на натрий и риска от смърт", каза професор Ци.

Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, които са участвали в UK Biobank. Между 2006 и 2010 г. участниците са попитани колко често добавят сол към храната си. Лицата, които са избрали да не отговорят, не са включени в анализа. Учените коригираха анализа въз основа на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол, раса, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, диета и общо здравословно състояние. Участниците в проучването са наблюдавани средно девет години. За преждевременна се счита смърт, настъпила преди 75-годишна възраст.

При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна смърт е с 28% по-висок в сравнение с тези, които никога или рядко използват солницата.

Проучването установява и по-ниска продължителност на живота сред хората, които винаги добавят сол. На 50-годишна възраст продължителността на живота на жените и мъжете, които постоянно добавят натриев хлорид в чинията си, намалява съответно с 1,5 и 2,28 години. Тези рискове са леко намалени при хората, които ядат много плодове и зеленчуци. Както обяснява професор Ци, те са основен източник на калий, който има защитно действие.

"Доколкото ми е известно, нашето проучване е първото, което оценява връзката между добавената сол в храната и преждевременната смърт", казва той. - "Това предоставя нови доказателства в подкрепа на препоръките за промяна на хранителното поведение.

Ученият смята, че дори малко намаляване на приема на натрий чрез намаляване на добавената на масата сол или избягване на допълнителни порции от подобрителя на вкуса може да доведе до значителни ползи за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    8 0 Отговор
    Професор Лу Ци (фер). Фалшива новина на Сатанистите.
  • 2 Чичо ви

    8 0 Отговор
    такааааа солта е вредна, захарта и тя....месото е вредно ами и кравите и овцете които пасат трева ближат сол/каменна/ хляба е вреден ами яжте ми сещате се кое, и ще живеете вечно!

    Коментиран от #3

  • 3 Българското

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо ви":

    агнешко месо е изключително крехко и вкусно , вероятно защото от време оно на овцете се дава да ближат каменна сол !
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    БЕЗ Сол-РАЗУМЕН живот в този вид какъвто познаваме нямаше да има.БЕЗ СОЛ не съществува живот на топлокръвни организми!Рафинираната захар и донякъде брашното направено от некачествено и болно зърно са нещо,което трябва а се избягва!
  • 5 Механик

    7 1 Отговор
    Учени доказаха, че солта съкращава живота. За това пък ГМО-то, хормоните, другите Е-та, глифозидите, че дори и бръмбарите с които искат да ни хранят са особено полезни и увеличават живота.
    п.п.
    Скотския живот, де.
  • 6 азазаз

    4 0 Отговор
    Също толкова статии има, че солта е полезна...
  • 7 Ефросина Караманска

    2 0 Отговор
    Когато не ми се яде друго - ям хляб, лук и сол. Тази комбинация присъства и в българските приказки. Българите поколения наред са яли само това и са били силни, здрави и дълъг живот са имали. Тези "учени" очевидно не са българи и няма да взема мнението им под внимание!