Last news in Fakti

13 Юли, 2022 21:19 2 185 22

Къде ще се наложи да носим маски, ако върнат част от мерките (ОБЗОР)

  • маски-
  • носене-
  • връщане-
  • мерки

Новите случаи на COVID-19 у нас растат

Къде ще се наложи  да носим маски, ако върнат част от мерките (ОБЗОР) - 1
Снимка: Нова телевизия

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас могат да влязат в сила още от понеделник. Това обяви главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Ограниченията ще са свързани най-вече със задължително носене на маски на определени места като здравни заведения, аптеки, социални домове, домове за възрастни хора, както и за персонала в ясли и детски градини. Ако ситуацията обаче се влоши в следващите дни, е възможно към този списък да се добавят още места. Очаква се до края на седмицата Кунчев да разпише предложенията.

Мерките няма да ограничават социалния живот, икономиката и туристическия сезон в летните месеци, заяви доц. Кунчев пред Нова телевизия. Възможно е да се наложи маски да се носят и в магазините, и градския транспорт.
Туристите в Бургас - една от областите с най-много заразени - се разделиха в мнението си за мерките у нас.

„През лятото маските създават дискомфорт. Диша се трудно с тях”, каза туристка от Естония.

„Нормално е. И в Турция случаите отново нарастват”, каза друга туристка.

Експертите все още обсъждат дали мерките да важат на територията на цялата страна.

„Единият вариант е да ги въведем сега за тези 5-6 области, които са над останалите, но е много динамична ситуацията. Другата седмица и още области ще влязат в тази група. Много е вероятно да се вземе решение на национално ниво”, каза още Кунчев.
Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев смята, че контролът трябва да е най-вече на границата. „Всичко трябва да е изпреварващо. Малко се закъсня с мерките. Тези, които се връщат от Гърция, трябваше на границата да бъдат предупредени няколко дни да не контактуват с много хора. На летищата трябва да се ходи с маска и да се пазят хората”, каза той.

Според специалиста отново трябва да заработят COVID зони за диагностика и преглед на хора със симптоми, за да няма контакт с останалите пациенти в лечебните заведения.

А Кунчев смята, че личните лекари трябва да имат право да издават направления и за безплатни PCR тестове, а не само за антигенни, както предложиха вчера от здравното министерство. По думите му на личните лекари трябва да се раздадат бързи тестове, за да изследват пациентите директно в кабинета.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    67 1 Отговор
    Я си.............

    Коментиран от #15

  • 2 Бай Кочо

    75 1 Отговор
    Кантарджиев и Кунчев да си сложат по една използвана дамска превръзка на устите за по-ефективна защита.
  • 3 Джаба 🐸

    48 1 Отговор
    За Джаба хаитянина й трябва огромна маска, тъй като има голяма устъ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 маймун

    41 1 Отговор
    като слушам приказки за нови ограничения,почвам да се чуствам горд електорален придатък на ковид клакьорите!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    68 2 Отговор
    Маските задържат вируса и Ви предпазват, колкото боксерките Ви задържат изпуснатите газове ‼️
  • 7 Ергенът

    48 1 Отговор
    Долу маските!!!!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 1 Отговор
    Полицаи ме гониха в Морската градина , защото се разхождах на чист въздух ! Глобата беше 5 000 лв , почти едногодишна минимална заплата ! После го отчетоха за грешка , а дали щяха да ни върнат парите от глобата ( ако тУ.лупите бяха ме стигнали) ‼️
  • 9 УчЕн

    39 1 Отговор
    Подзаглавието казва: "Новите случаи на covid-19 растат"! А какво е положението със старите...!?! Нищо не казвате!!!
  • 10 Маските Долу!

    50 1 Отговор
    Да ви светна, организират следващия етап - наплашване, мерки, терор, инжектиране до дупка. В испанската преса испанския кунчо също тръби днес за затягане на мерките и каква срамота жило, че още сме били свободни. Пуска им се отгоре инструкция и тези предатели на народите си почват старата песен на нов глас. А на есен боооц! За който позволи да го третират като пиле в птицеферма.
  • 11 нАФАРФОРИЙ

    35 1 Отговор
    ГОСПОДИ!!! Прибери, моля те, тези ковид идиоти, заедно с мерките и теглилките им. Живота и без тях е жестоко изпитание. Не ни подлага на излишно страдание! Амин!
  • 12 КОВИД ИДИОТ

    6 3 Отговор
    НИКЪДЕ ,ПЛАТИЛ СЪМ СИ 300 ЛЕВА И НЕ МИ ДРЕМЕ
  • 13 😷😷😷

    40 1 Отговор
    Има една прослойка джендърпсихохипондрици, която копнее маските да се върнат!
    Отново отварят прозореца на Овертон уж невинно после, ще последват магазини, градски транспорт и неусетно, ще цъфне зеления сертификат! Само,че преди много хора не разбираха, какво се случва и се пречупиха, дано вече са разбрали и са си извадили поука!
  • 14 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    5 13 Отговор
    МАСКИТЕ СТАВАТ ОФИЦИАЛЕН АКСЕСОАР КАТО КЪРПИЧКАТА В ДЖОБЧЕТО НА САКОТО ПРИ МЪЖЕТЕ И ВОАЛЕТКАТА НА ШАПКАТА ПРИ ДАМИТЕ👍
  • 15 маските са

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "нннн":

    за да не говорите!
  • 16 Дада

    28 2 Отговор
    А маски срещу бедноста има ли ? Всички болести идват от СТРЕС а стреса идва от бедност . Няма как да плащам за всичко Като германец а да получавам заплата като на африканец . Заврете си маските отзад
  • 17 Въпрос

    9 1 Отговор
    Тоя ли е карал кола за половин милион?
  • 18 истината е

    13 1 Отговор
    че ни превърнаха в опитни мишки ,този вирус от тук на татък ще го има както всички други това е , но...... този пък е най печеливш за някои и то подкепяти от това правителство
  • 19 Доктора

    2 1 Отговор
    Сиде цирка се завръща
  • 20 Свободата

    6 2 Отговор
    Никой не може да накара никого да го слуша и изпълнява дебилните му измишльотини. Всеки е роден със свободна воля и има право винаги на избор! Някои забравят, че обществото значи, заедно сме, понеже така искаме. Но не сме принудени от една малка група психопати да ги слушаме и изпълняваме техните глупости. Който иска да е роб на други - прав му път. Лъжите днес станаха повече от истините. В цялата вселена няма такова кино, някои идиоти да тероризират огромна група индивиди. Защо трябва да се СЪГЛАСИМ с подпис при т.н. "ваксиниране"? Упражняваш свободната си воля против себе си... За това...
  • 21 лятна хрема

    3 1 Отговор
    безумието продължава. Маски в Ясли и детски градини, където вирусо не лови децата?!?!?
  • 22 Гломб

    0 0 Отговор
    Е как къде ще ги носи - откъм задника :)