9 Август, 2022 17:08 3 794 41

Облекчават COVID мерките в София

  • маска-
  • коронавирус-
  • мерки

Здравното министерство с нова заповед

Облекчават COVID мерките в София - 1
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство въвежда временни противоепидемични мерки на територията на България, считано от 11 до 18 август. Защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Такава заповед подписа днес, 9 август, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.

В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    49 1 Отговор
    КУКУ РУКУ ВАФЛА ЧУДНА......

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    24 4 Отговор
    аре , най-после , че заради тия цялата държава страда-да не са прекарани само те-столичани в повече
  • 5 честен ционист

    39 1 Отговор
    А на зима по азбучен ред и по квартали, с купонче в ръка, по един хляб на 2 дена само до магазина и обратно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Азиим

    37 1 Отговор
    С новата заповед се въвеждат маски в градския транспорт за населените места в страната, до сега нямаше такова изискване. Кой не нор мслник го измисли?
  • 10 Икво

    43 1 Отговор
    Де факто разликата е, че в големите вериги ще пускат и без маска

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вярното заглавие

    32 1 Отговор
    "Въвеждат COVID мерки за цялата страна."
    Уж за една седмица. И така до края на света.
  • 15 Ами няма да има къде Копейкин да прави

    2 45 Отговор

    До коментар #10 от "Икво":

    циркове. Не е малко... А половината от хората ще продължат да носят маски в големите вериги и без да са задължителни най-вероятно. Защото знаят, че има доста повече болни отколкото са в официалната статистика.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Теийте Трийте

    43 2 Отговор
    Това не променя настроените на хората и желанието им за физическа саморазправа с ковидИдиоти. Край с търпението. Само БойПоКаските.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кака Гинка

    33 0 Отговор
    Добре, а след 18-ти ще се носят ли маски? Малоумие след малоумие - само за да кажат "ние правим нещо"! В тия жеги по-скоро ще измрем от задушаване, отколкото от ковид...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кой?

    21 1 Отговор
    Кой назначи за министър на здравеопазването поредния слуга на глобалистите? Кой е шефа на служебните правителства, кой докара бъдещите ПП и забрави да провери документите за гражданство и дипломите? Кой безмълвно одобри зеления сегрегат, въведен от неговия министър-председател (Янев)? Кой приказва само общи приказки и заучени фрази, вместо да се противопостави на оръжията за войната, на схемите с посредниците в енергетиката, на унищожаването на държавата? Кой призовава за повишаване доверието към машинното гласуване, но не обелва и дума за контрол чрез обратните разписки? ...има поне още толкова въпроси с един и същ отговор.
    Слагайте маските и не споменавайте името му или сваляйте маските и говорете на висок глас.

    Коментиран от #27

  • 23 В Румъния днес имат близо 10 000

    2 13 Отговор

    До коментар #21 от "Вибратор":

    заразени и 41 починали.Маса румънци почиват в България или в Гърция. Гърция въобще спря да дава ежедневни статистики. Тази година са го ударили на печалба по гръцкото море. Облегчавайте мерки, ама после да не се наложи пак по-строги да въвеждате? И не може през ден нова заповед? Неадекватно е това.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЧУЙ ЧУЙ

    9 0 Отговор
    ....на който не му се слуша официална статистика ДА ИДЕ В кварталната аптека 87% В БЪЛГАРИЯ ИМА такива и да попита личния си фармацевт 77% ОТ БЪЛГАРИТЕ имат такива познати и ДА ГИ попита днес КОЛКО КОРОНА тестове продадохте и ИМА ЛИ пациенти ДА купуват медикаменти ИЗПИСАНИ за лечение на настилката к19....и всеки ЩЕ си НАПРАВИ сам ИЗВОДИТЕ☝

    Коментиран от #28

  • 26 до г-н Мин.Здр. и неговия шеф Президента

    6 3 Отговор
    Нека поне един от двамата да даде личен пример в тази "кризисна" ситуация, да отиде да помага всеки ден от 11 до 18 август с маска на лице поне за осем часа в някоя държавна болница без климатици, социален дом или в кое да е от упоменатите в заповедта места. Тогава всички ще осъзнаем колко сте загрижени за нас и с радост ще изпълним следващото желание на господарите ви, а имено да си влеем от препарата на вечния живот.

    Коментиран от #29

  • 27 Ами миналата 2021 година за периода

    3 14 Отговор

    До коментар #22 от "Кой?":

    2 август - 8 август има общо 2901 заразени. Само за днес са 2 300.А може да провериш колко измираха на ден през октомври, ноември и декември. Въобще не харесвам Радев, но май тогавашното служебно правителство нямаше особен избор. Няма никакви гаранции, че уж безобидния Омикрон няма да създаде проблеми наесен.
  • 28 Ами с такива тестове само 5 болни има

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ЧУЙ ЧУЙ":

    сред най-близките ми. Също и от фамилии на близки приятели, колеги на сина ми и т. н. От цялата му фирма засега само той не се е разболял. Е, повечето се върнаха вече на работа,защото оздравяха. Така че има предостатъчно заразени, вече оздравели и в момента заразяващи се. Сега масово ще плъзне във вътрешността на страната, защото хората ще се прибират от море по нашето и гръцкото море. За следващия месец говоря. А мерките е ясно защо ги облегчават... За да избегнат плюене по служебното правителство.
  • 29 То в болниците масово са отпускари

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "до г-н Мин.Здр. и неговия шеф Президента":

    или в болнични лекарите. Няма кой да работи и с климатик и без такъв.
  • 30 Безплатни тестове

    15 0 Отговор
    Този новия глашатай (министър) на здравеопазването пуска голямо количество "безплатни" антигенни тестове. С парите от вашите данъци, но не за лечние на болни, а за произвеждане на стъкмистика, че пландемията им не върви добре в България. Ще се харчат пари всяка махала да бъде посетена от медици, но не да лекуват, а да тестват здравите, защото 25 процента от тях не знаят, но са "безсимптомно" болни. Заразоносители според закона за здравето и подлежат на изолация от обществото. Приемете ли "даровете" на данайците ще има повече тестове, повече "болни", повече страх, повече мерки, по-малко пари в държавата, по-малко работа, по-малко свобода. Всеки ще си има своето оправдание да се продаде или подчини. Някои ще го направят за децата си. Мислете за бъдещето. Скоро ще започне учебната година и ще посегнат и на децата.

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 31 Миналата година по това време имаше

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "Безплатни тестове":

    по-малко заразени. Но около 20 октомври имаше дни с по 100,че и над 200 починали.Затова и въведоха зелените сертификати тогава. Отново служебен кабинет.А през първата половина на август 2021 нищо не предвещаваше подобна смъртност. Да видим какво ще се случи през есента. Дали ще е все така лек Омикронът или...
  • 32 Всяка седмица нова заповед

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Безплатни тестове":

    "Корекциите в заповедите ще се нанасят ежеседмично". Това е деларирал новия министър. За да били "флексабилни". Срокът за обжалване на такава заповед е един месец. Заповедта подлежи на предварително изпълнение и корекциите прецакват обжалването. Така е според допълненията в закона за здравето, гласувани от последния парламент през пролетта. Честито робовладелство - слуги сте на министъра или калинката от РЗИ, те на този над тях и т.н. Утре ще ви заповядат да се тествате срещу 20 болести и поне за една тестът ще е положителен. Ще трябва да се "лекувате" по техните протоколи или ще ви изолират. "Лечението" е за ваша сметка. Ако нямате пари е дълг на децата ви.
  • 33 Доставната цена на антигенните тестове

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Безплатни тестове":

    е много ниска. Стига рев. После да не ревете, че няма място за близките ви в свястна болница?

    Коментиран от #35, #36

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Заповедта е незаконна защото в България не е обявена епидемиологична обстановка......
  • 35 антигенните положителни ли са за папая?

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Доставната цена на антигенните тестове":

    Стига с тези мантри, евтино-скъпо и тази нова медицина. Трябва ли човек без никакви симптоми да бъде обявяван за "безсимптомно болен" или "заразоносител", само защото някакво измерване на нещо си е решило така? Кой е решил, че това измерване е вярно? Как точно се тестват "тестовете" или всичко се крепи на някаква научна теория, а не на доказателства?

    Коментиран от #39

  • 36 Тестове по 1000 лв

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Доставната цена на антигенните тестове":

    Докато не направят писиар и антигенните по 1000 лв и да няма безплатни, хората ще се съмняват в тях. Само когато лично си платил 1000 лв, може безрезервно да повярваш в резултата.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 666

    3 0 Отговор
    Прави ми впечатление че тази новина не се харесва медиите! Само я споменават и нищо!!! А като въведоха маските беше на чело на новините!
  • 38 Смяна на местата

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тестове по 1000 лв":

    Уникална стара комедия. Даваш добра идея - да разменим цените на антигенния тест и на Ковид пътеката. Антигенен - 1200 лв от джоба, Ковид пътека - 3 лв (от здравна каса към болница).
  • 39 Ще се правят безплатни тестове на хора,

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "антигенните положителни ли са за папая?":

    които искат да се тестват, а не на такива, които не искат. Какво не разбра от текста?Не съм фен на Радев, нито адвокат на служебния му здравен министър, но не виждам особена причина за оплюването му. Само да не почнат през 2-3 дни да сменят заповеди за разни мерки(имам предвид маските и къде трябва да се ползват) , защото ще изглежда много несериозно това.
  • 40 А ти би ли платил? Достатъчно

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тестове по 1000 лв":

    скъпи са PCR тестовете. Доскоро бяха около 100 лв. А експресните още по-скъпи. Питай фирмите, които изпращат корабни екипажи да правят смени в чужбина какви луди пари са плащали. И понеже важеха за кратко, при промяна в датите на заминаване на някои хора се налагаше да се правят по няколко. Първо бяха по 175 лв, после ги намалиха на 150 лв експресните(да ти излезе резултатът до 3-4 часа,а не на другия ден). А колко хора с тежка симптоматика не бяха приемани в болница, защото PCR тестът им беше отрицателен,защото много бързо коронавирусът беше слязал в дробовете им, а не се откриваше в носоглътката. Ако бяха 1000 лв тестовете щяха да си ги правят само "богоизбрани" и то едва ли за собствена сметка.

    Коментиран от #41

  • 41 Тестове по 1000 лв

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "А ти би ли платил? Достатъчно":

    Почти си налучкал отговорите на въпросите си. Безумно скъп тест, няма балами да плащат. В болница приемат само с тежка симптоматика. Лекуват не по протоколи, а според пациента и по усет. Пневмония се лекува не от вчера. Чувстваш се здрав, работиш, пътуваш и не плащаш рекет на фарма мафията. Отнася се и за работодателя ти - никой не го ограничава и не се моли за помощи.