15 Август, 2022 13:59 2 426 5

Най-вредните сутрешни навици, които трябва да спрем

  • сутрешни навици-
  • утро-
  • сутрин-
  • навици-
  • лоши навици-
  • вредни навици

Тези лоши навици влияят на енергията и здравето ни през целия ден

Най-вредните сутрешни навици, които трябва да спрем - 1
Снимка: Shutterstock

Начинът, по който започвате деня си, наистина задава тон за останалата част от будните ви часове.

Има няколко сутрешни процедури, които гарантирано ще ви оставят да се чувствате стресирани и разконцентрирани през целия ден, пише profit.bg. Така че, ако се опитвате да се възползвате максимално от времето си, ето няколко примера за лоши сутрешни навици, които трябва да пропуснете.

Не хапвайте десерт за закуска

Очевидно това не се отнася само за ядене на чийзкейк или бисквитки, но и за много пълни със захар продукти, които често се консумират за закуска – като вафли, зърнени храни, кроасани и мъфини. Те са пълни със захар и въглехидрати. Въпреки че вкусът на тези съставки е чудесен, след като високата захар падне, което се случва много по-рано, отколкото си мислите, ще останете раздразнителни, без капка енергия и гладни за повече храна.

Вместо сладка храна, богата на въглехидрати, опитайте здравословно смути. Благодарение на плодовете можете да задоволите сладките вкусови рецептори, като същевременно ще имате порция зеленчуци, заедно със здравословни мазнини и протеини чрез кокосово мляко, костен бульон, протеинов прах, колаген или други здравословни миксове.

Не яжте, ако не сте гладни

Възпитани сме да вярваме, че закуската е най-важното хранене за деня и за някои хора е така. Други обаче предпочитат да не ядат сутрин и принуждаването им да хапнат вероятно би донесло повече вреда, отколкото полза.

Ако се окажете част от тази група, вместо да се обвинявате, че не обичате закуската, по-добър вариант може да бъде периодичното гладуване. Има няколко различни типа такова, но един от най-лесните е гладуването с ограничено време, или 16/8, по време на което се въздържате от хранене в продължение на 16 часа (обикновено след вечеря до обяд) и ядете само 8 часа през деня.

Освен че е по-полезна опция за хора, които не ядат сутрин, ползите от периодичното гладуване включват загуба на излишно тегло, намаляване на възпалителните процеси в тялото, по-добро здраве на сърцето и стабилизиране на кръвната захар.

Не пропускайте сутрешните тренировки

Сутрините не са за всеки. Но ако сте фен на вечерния фитнес – или ако избягвате да тренирате напълно, можете да помислите за промяна.

Раздвижете кръвта сутрин - това е чудесен начин за повишаване на енергийните нива без кофеин. За съжаление, вечерните тренировки могат да доведат до трудно заспиване.

Освен това сутрешните тренировки помагат за засилване на метаболизма ви, изгаряне на повече калории през целия ден и повишаване на производителността. И е по-вероятно да направите по-здравословен избор по време на хранене, ако първо сте тренирали.

Не пийте напитки с куп калории и захар

Кафе със сметана или мляко? Добър начин да започнете деня. Но когато ежедневните ви напитки съдържат куп захар, сметана, сиропи и всички други съставки, е лесно да натрупате калории, без дори да го осъзнавате. И това е преди да сте яли солидна храна.

Когато изберете тези здравословни капани, маскирани като кафе, цялата захар и консерванти ви карат да се чувствате гладни, така че в крайна сметка хапвате храна, въпреки че вече сте изяли калоричния еквивалент на храна (или повече!). Когато умножите това по всички кафе напитки, които поръчвате, числата наистина се натрупват.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо

    2 3 Отговор
    Аз не ям само пия чисто кафе, тренирам вечер, добре ли е г-це Атанасова ?
  • 2 123

    3 4 Отговор
    Сутрин кафенце, цигарка и срне, пропусна ли едно от трите деня ми е вече провален :)
  • 3 д-р Емилова

    5 1 Отговор
    сутрин - смути, на обед - смути и половина, вечер - на смутито обелките.......гарантирам лечение при колега-гастроентеролог !
  • 4 Надарена кака

    4 2 Отговор
    Г-жо Атанасова аз пия сперма, добре ли е?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.