9 Септември, 2022 12:44 1 068 6

Подсладителите повишават риска от сърдечносъдови заболявания

  • подсладители-
  • захар-
  • здраве-
  • сърдечносъдови заболявания

Подсладителите се използват като заместители на захарта с цел намаляване на калориите

Подсладителите повишават риска от сърдечносъдови заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Посладителите, които заместват захарта в голяма част от напитките и храните, могат да доведат до повишаване на риска от сърдечносъдови заболявания според френско научно изследване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“, предаде АФП.

Подсладителите се използват като заместители на захарта с цел намаляване на калориите. Масовото им присъствие в състава на храните и напитките обаче не се приема еднозначно.

Хората, които консумират твърде много подсладители, особено аспартам и ацесулфам калий, рискуват да развият онкологично заболяване според изследвания на различни научни институции, сред които Парижкия университет. За определяне на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания учените са използвали същата методология. Сред методите е и детайлно измерване на консумацията на подсладени храни сред доброволци.

Данните от изследването сочат, че 37% от участниците консумират средно 42,46 мг подсладители дневно. Това се равнява на пакетче подсладител или на 100 мл безалкохолно.

Според проучването аспартамът, сукралозата и ацесулфам калий се свързват директно със заболявания на сърдечносъдовата и мозъчносъдовата система, както и на коронарните артерии. Данните са събрани в периода 2009-2021 г., предаде БТА.

„Тези резултати, успоредно с последния доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през тази година, не подкрепят употребата на подсладители като алтернатива на захарта“, коментира д-р Матилд Тувие, координатор на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    4 1 Отговор
    Затова американските производители, като Кока Кола всячески се опитват да ви откажат от напитки със захар и да минете на такива с "подсладители"!
    Нищо лично, просто част от Плана!
    За справка: Господарите Глобалисти!

    Коментиран от #2

  • 2 Дросел

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "дарк фючър":

    По-евтини са от захарта затова, а ти си пий хапчетата.

    Коментиран от #3

  • 3 дарк фючър

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дросел":

    Друсалчо, "ваксината" ти е изпила мозъка, простено ти е! Тичай ся на жълтите павета да се оплачеш от мен на американския поп!

    Коментиран от #4

  • 4 Дросел

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "дарк фючър":

    Как веднага ме разкри! Направо си като делфинчето, дето донесе икона в Черно море.
  • 5 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Подсладителите са много по-вредни от захарта ! Но се ползват масово , защото са по-евтини , а и е модерно някой да пие диетична , но отровна напитка....например !
  • 6 ВЪПРОС

    0 0 Отговор
    Така като гледате туловищата на Бойко и Делян , познайте с какво и колко се хранят ?