29 Септември, 2022 14:32 5 173 9

Защо трябва да ядем повече моркови

  • моркови-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • зеленчуци-
  • витамини

Морковите зареждат тялото със здраве и енергия, полезни са и за добрия вид на кожата и косата

Защо трябва да ядем повече моркови - 1
Снимка: Shutterstock

В древния Рим са наричали моркова Краля на зеленчуците и това не е никак случайно, предвид факта, че ни зарежда с енергия, здраве и красота. Той е най-лечебният продукт както между зеленчуците, така и между плодовете, пише zdrave.to.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците.

Морковът съдържа жизненоважни за организма минерали и микроелементи -фосфор, калций, мед, кобалт, желязо и витамините А1, В1, В2, Д, Е, К, РР, фолиева киселина.

Заради високото съдържание на калий морковът е полезен при сърдечносъдови болести, понижава кръвното налягане. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от морков.

Морковите са полезни като профилактично средство при анемии, помага в борбата с остеопорозата.

В американската медицина се препоръчва като лечебно средство против астма, както и против всички видове нервни разстройства.

Във Франция морковът се прилага за лекуване на заболявания на черния дроб.

Изследвания показват, че морковът спомага за намаляване количеството на холестерола в кръвта. Експерименти на д-р Филип Пфефер и Петер Хоглейд от САЩ показват, че пектинът в морковите е много силно средство за намаляване на холестерола. Целулозата на морковите действа като някои холестеринно понижаващи лекарства, стимулиращи черния дроб да отдели холестерина то кръвта.

Морковът предотвратява развитието на някои видове рак

Химичното съединение бетакаротин е пигментът, който придава на морковите оранжевия цвят. Попаднал в човешкото тяло, бетакаротинът се превръща във витамин А. От всички известни растения в света морковите са най-богатият източник на бетакаротин. Опити с бетакаротин от моркови в Националния институт по рака в Бетезда, САЩ, показват положителен ефект в предотвратяването на развитието на рак на черния дроб, дебелото черво, кожата.

Морковът засилва имунната система. Високи дози бетакаротин увеличават броя на т. нар. Т-клетки, които спомагат за образуването на антитела срещу вирусите.

Морковите съдържат съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали в човешкото тяло, като по този начин способстват за забавяне на стареенето. Бетакаротинът е отличен антиоксидант.

Морковът лекува анемията, влияе благотворно при запек и хемороиди.

Зелената част на моркова спомагат за добрата работа на бъбреците. Те са добър източник на витамин К и източник на хлорофил, който помага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези.

Редовната консумация на моркови подобрява зрението, прави кожата и косата гладка и блестяща.

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху косата и кожата, засилва се производството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазисът, тенът се освежава. Морковите служат като добър антисептик за кожни рани. Още в древността са го използвали за мехлем против язвички и против възпаление на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 келеме

    3 1 Отговор
    Заяк яде много моркови, ама не живее дълго...
  • 2 Мишо

    3 1 Отговор
    Всичко е отровено...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Трътката

    3 0 Отговор
    Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от морков.

    Тц, изключително полезно е да се яде морков 🥕🥕🥕, а не даде пие сок.

    Коментиран от #7

  • 5 Венета Новакова

    3 0 Отговор
    Много обичам по-големите моркови.
    На вкус не ги знам как са......
  • 6 заю баю

    2 0 Отговор
    ...за да ни порасне моркова
  • 7 Лост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трътката":

    Но за извличане на полезните вещества, морковите трябва да се настържат и полеят с олио.

    Коментиран от #9

  • 8 И още

    0 0 Отговор
    Полезен е за зрението. И две блондинки си говорят: А бе муцка знаеш ли, че морковите са много полезни за зрението? Ее верно бе муци. Не съм виждала никога Заек с очила.
  • 9 Трътката

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Вярно е!