Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 13:07 2 352 23

Нова вълна на COVID-19 се задава в Европа

  • ковид-19-
  • вълна-
  • европа-
  • мерки-
  • заболяваемост

С настъпването на по-хладно време

Нова вълна на COVID-19 се задава в Европа - 1
Източник: Shutterstock

Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с настъпването на по-хладно време, като експерти по обществено здравеопазване предупреждават, че умората от ваксините и объркването относно видовете налични ваксини вероятно ще ограничат приема на бустерни дози, предава Ройтерс.

Подвариантите BA.4/5 на Омикрон, които доминираха това лято, все още са причина за повечето инфекции, но по-новите подварианти на Омикрон набират сила. Стотици нови форми на Омикрон се проследяват от учени, съобщиха тази седмица представители на Световната здравна организация (СЗО), цитира news.bg.

Данните на СЗО, публикувани късно в сряда, показват, че случаите в Европейския съюз (ЕС) са достигнали 1,5 милиона миналата седмица, което е с 8% повече от предходната седмица, въпреки значителния спад в тестовете. В световен мащаб броят на случаите продължава да намалява.

Броят на хоспитализираните в много страни от ЕС, както и във Великобритания, се е увеличил през последните седмици.

Миналата седмица постъпванията в болница с COVID-19 със симптоми са скочили с близо 32% в Италия, докато настанените в интензивни отделения са се увеличили с около 21% спрямо предходната седмица, според данни, събрани от независимата научна фондация Gimbe.

През същата седмица хоспитализациите с COVID-19 във Великобритания са се увеличили с 45% спрямо седмицата по-рано.

Адаптираните към Омикрон ваксини бяха пуснати в Европа от септември, като в момента има два препарата, насочени към подвариантите BA.1, както и подвариантите BA.4/5, заедно със съществуващите ваксини от първо поколение. Във Великобритания само ваксините, активни срещу BA.1, са получили зелена светлина.

Европейски и британски служители одобриха най-новите бустери само за избрани групи хора, включително възрастни хора и хора с компрометирана имунна система.

Желанието за още един бустер, който може да бъде четвърти или пети за някои хора, намалява.

"За тези, които може би са по-малко загрижени за риска от заболяване, усещането, че всичко е свършило, съчетано с липсата на голяма рекламна кампания, вероятно ще намали ваксинацията", каза Мартин Маккий, професор по европейско обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Друг фактор, който внася объркване е, че доста голяма част от населението може също да е прекарало COVID-19 през последните месеци", каза Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон.

Някои може погрешно да смятат, че като са преминали пълен ваксинационен курс и след това са се разболели от COVID-19, означава, че ще останат имунизирани, добави тя.

От 5 септември, когато започна пускането на новите ваксини в Европейския съюз, около 40 милиона дози ваксини, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са доставени на държавите-членки, според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Въпреки това седмично в ЕС са поставяни само между 1 и 1,4 милиона дози през септември, в сравнение с 6-10 милиона на седмица през по-ранни периоди, показват данните на ECDC.

Може би най-голямо колебание за ваксинация предизвиква усещането, че пандемията е приключила, което създава фалшиво чувство за сигурност.

"Вероятно има известно самодоволство в това, че животът изглежда се е върнал към нормалното - поне по отношение на COVID-19 и хората сега имат други финансови и свързани с войната притеснения", каза Адам Фин, председател на ETAGE, експертна група, съветваща СЗО относно предотвратими с ваксини заболявания в Европа.

Междувременно британски служители миналата седмица предупредиха, че подновената циркулация на грип и възраждането на COVID-19 може да увеличи натискът върху вече претоварената Национална здравна служба.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъ

    46 2 Отговор
    Ей, няма пускане ковид кокала…

    Коментиран от #23

  • 2 Хихихи..

    54 5 Отговор
    На тия от "Запад" нема ли Кой да им тури усмирителната риза? Освен Вовата,нема друг ва хоризонта!
  • 3 ТаУмВзе

    50 2 Отговор
    Нов щам, който ще мутира чрез ваксата Да! Краварите си бичат Тероризъм Официално.
  • 4 ВАКСИНИРАН1403

    2 37 Отговор
    Ваксинирай се,недей спа!!!
  • 5 Стт

    43 1 Отговор
    Трябва да си абсолютен малоум.ик за да вярваш в това!
  • 6 Доктор

    41 4 Отговор
    Той Путин ще ви излекува от всички простотии и вируси....слава на Русия
  • 7 Херовим Мустафова

    43 1 Отговор
    Нали ви казах, че след като оправя изборите, пак ви почвам пандемически!
  • 8 Преминаващ оттук

    36 4 Отговор
    Задава се мизерия, безработица и фалити в Европа.
  • 9 Калоян

    28 1 Отговор
    Пак ДРЪНКАНИЦИТЕ предназначени за Идиоти

    Коментиран от #12

  • 10 Има още ваксинки

    26 1 Отговор
    Урсула ни купи да се боцкаме редовно, за кой е хуху!
  • 11 Абе...

    26 1 Отговор
    Урсула нали купу за милиарди ваксини. Ако не ви ги сложи а вас, ще й ги забият на нея. Затова има, няма Ковид, докато тя не каже, винаги ще има.
  • 12 ЗА АНТИ ВАКСИТЕ

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Калоян":

    ЛИ СЕ ОТНАСЯ🤔
  • 13 АНОНИМЕН

    17 0 Отговор
    И УРСОЛА ПА ДА ДОЙДЕ ,УРСУЛИЦА ЗА ВАКСИНИ В БЪЛГАРИЯ НЕМА ДА ИМА!!!
  • 14 истина ти казвам

    20 0 Отговор
    ........ объркването относно видовете налични ваксини вероятно ще ограничат приема на бустерни дози, предава Ройтерс.Аааа те къде е бил ключа от бараката! Че ше спрът геройските на докторята! 1-на ваксинка =10 еврака,още една ваксинка и евраците станаха 20,още 2-3-и ваксинки за денят и евраците станаха 100 па баламите да ходат да се бодъд!Слава на докторята,слава на ковидарите!
  • 15 Той

    21 0 Отговор
    Значи пак започнаха да пръскат.
  • 16 Абе, да питам

    20 0 Отговор
    Вчера небето над страната защо беше нашарено с линии, а днес не е? 🤔 Да няма нещо общо? 🤫

    Коментиран от #17

  • 17 Стт

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе, да питам":

    И после "умниците" с по няколко висше образование ти казват - Вие сте прости, че вярвате в пръскането!
    Добре, логически тест за "умниците" - дя ползваме условието от икономиката - "при равни другиусловия"
    Днес условията са като вчера - защо няма нито една следа?
  • 18 Сусу Манарата

    4 0 Отговор
    А Кантарът на какво мнение е?
  • 19 Хохо

    6 0 Отговор
    Нали са на 90 процента ваксинирани западняците ве. От какво да се страхуват? Хохо
  • 20 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Да са живи и здрави и дано по живо по здраво преживеят и третия бустер /петото инжектиране за 2 години/. На осмия препарат да внимават, че е препъникамък. Затова в зелените сертификати имаше само по осем полета за запълване. Изглежда след това ще им издават пожизнен сертификат като личните карти за които може всеки момент да се споминат.
  • 21 кочО

    1 0 Отговор
    ТРЯБВА НОВ ВИД КОНДОМ ЗА ФЕЛАЦИО.
  • 22 Вибратор

    0 0 Отговор
    Говори се, че началото на ноември ще върнат зеления сертификат тия националните ни предатели
  • 23 Само напомням

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ъъъъ":

    "Нова вълна на COVID-19 се задава в Европа"

    Нали се набодоха с "истинските ваксини"? След 2-те начални дози и 70% набодени уж щяха да се избавят от "ужаса". Вече са на 5-та и 6-та доза и краят не му се вижда. Много лъжат западните леви политици - за ПАРИ, ВЛАСТ и КОНТРОЛ.








    😉