Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 11:32 1 286 4

Кои болести отключва есента

  • есен-
  • болести-
  • заболявания-
  • бронхит-
  • остеопороза

Предразположените към тези заболявания хора трябва да положат допълнителни усилия, за да укрепят имунната си система през студения сезон

Кои болести отключва есента - 1
Снимка: Shutterstock

Пролетта и есента са сезони, през които хората с хронични заболявания най-често забелязват обостряне на своите състояния. Част от тях са особено чувствителни към промените в температурата и атмосферното налягане в късна есен, пише в. Струма.

Ако знаете кои болежки се обострят в края на есента, може да предприемете навременни мерки и да не позволите да се превърнат в бреме за вас.

Пациентите с бронхит са особено чувствителни към студеното време и влагата. Респираторните вируси, намаленият имунитет през студените дни, липсата на слънчева светлина допълнително утежняват ситуацията. В малък процент от случаите причина за обострянето на бронхита са бактерии, което също следва да бъде проследено и лекувано.

Проблемите с храносмилателната система също стават по-опасни през есента. Зачестяват болезнените усещания при пациентите с хроничен гастрит и язва. Това налага да обръщат повишено внимание на начина си на хранене – вид на храната, количество, време за прием, да избягват пикантна и провокираща проблема храна, да приемат стриктно предписаните им медикаменти.

Студът, влагата, липсата на слънчеви лъчи и съответно на витамин D, застояването вкъщи - всичко това неминуемо обостря болката и сковаността при хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, ставите и автоимунни такива като ревматоидния артрит. Важна е корекция в терапията и прием на добавки, обсъдени с проследяващия специалист, движение на открито с топло облекло, предпазване от преохлаждане, избор на удобни обувки и стелки, както и въздържане от прекалено физическо натоварване, особено с тежести.

Хронични фарингити, синузити – студеното време е рай за тях. Преохлаждането, дишането на ледения въздух в късна есен и началото на зимата, мокрите крака са най-краткият път до събуждане на болежките. Дамите, склонни към цистит или с хроничен такъв, трябва също да бъдат много внимателни не само в края на есента, но и през целия зимен сезон. Предпазването е важно, тъй като циститът е упорито и болезнено заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джаба аргирова

    2 0 Отговор
    есента отключва ковида
  • 2 Рошко

    0 0 Отговор
    Как какво медийния ковид, само за и@@@ти модерно е
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Надарена кака

    0 0 Отговор
    При мен есента отключи парене в интимната област.