Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 15:57 4 359 9

В сезона на тиквата: Какво лекува тя?

  • тиква-
  • полезно-
  • есен-
  • зеленчуци-
  • здравословно хранене

Запознайте се с всички лечебни свойства на най-популярния есенен зеленчук

В сезона на тиквата: Какво лекува тя? - 1
Снимка: Shutterstock

Тиквата е естествен източник на важни елементи като желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Изключително богата на витамин В, С. Тиквата съдържа и голямо количество витамин А, който защитава организма и поддържа в изправност неврологичните и имунните функции в организма, отговорен е и за здравата и подхранена кожа, информира Ретро.

Тиквените семената също са изключително ценни по съдържание – растителни мазнини, органични киселини и аминокиселини, белтъчни вещества, отново витамини от B групата, минерали, полезни захари, растителен пектин, желязо, калий, калций, фосфор и др.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на тиквата са изследвани многократно, в редица проучвания по установяване на качествата, ценни за човешкия организъм. Едно от най-важните ѝ качества се свързва с действие върху бъбреците благодарение на високото съдържание на калий.

Тиквата спомага диурезата, а по този начин спада количеството албумин, което като находка в кръвта е сигнал за заболяване. Диуретичният ѝ потенциал я превръща в отлично придружаващо средство при лечение на пикочни инфекции и възпаления. Спомага овладяването на болезнените симптоми на цистит.

Подходяща е за лечение на стомашно-чревни проблеми посредством благоприятното влияние върху шлаките в стомашно-чревния тракт, които са причинители на редица заболявания, като колит, хроничен запек, гастрит и язви. Съдържанието на бета-каротен в тиквата работи на клетъчно ниво и има свидетелства, че редуцира развитието на ракови клетки, както и подобрява кръвообращението. Освен това като органичен антиоксидант има и противопаразитно действие, като това се обуславя от качеството му да подпомага диурезата.

Има доказателства, че тиквата се справя и при борба с диабета. Чрез проучвания се разработват възможности за екстракт от семена на тиква срещу диабет. Става ясно, че екстрактът от семената на тиква имат инсулиноподобен ефект. Неслучайно е препоръчвана и при сърдечносъдови заболявания. Вече споменахме, че намалява нивата на вредния холестерол и освен това спомага за балансиране на високото кръвно налягане (хипертонията). Тези две способности намаляват в пъти разположението към сърдечносъдови заболявания, и то по естествен път.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Еврата

    15 1 Отговор
    Лекува само ако имаш пълно чекмедже!
  • 2 Корги

    19 1 Отговор
    Тиквата е особено полезна, особено когато това се отнася до собственото ѝ благосъстояние - например чрез попълване на празните чекмеджета с кюлчета и пачки евро.
  • 3 В сезона на баце тиквата:

    13 0 Отговор
    винаги са се рояли нови чекмеджета заработени от наивни тиквеници
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Теке

    4 1 Отговор
    Всичко болести по държавната администрация
  • 6 Коментар

    5 1 Отговор
    Какво лекува ли?!
    Ами националната болест наречена - неналичие на парични средства в държавния бюджет НПСДБ!

    Как действа това заболяване:
    Избирате си една тиква добре приготвена, с гарнитура от канадски кухи бургери, плюс други подложени задокеански продукти, задължително по рецепта на Мустафата и ето ви НПСДБ!!!
  • 7 Мишел

    7 0 Отговор
    Тиквата е много полезна, а Тиквата е безкрайно крадлив.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.