Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 06:53 1 393 4

Проф. д-р Иво Петров: Здравната система трябва да обърне много повече внимание на профилактиката

  • проф.иво петров-
  • медицина-
  • здравеопазване-
  • профилактика

Болести на циркулацията са в челните позиции като заболеваемост и причини за смъртност в България, посочи лекарят на годината

Проф. д-р Иво Петров: Здравната система трябва да обърне много повече внимание на профилактиката - 1
Снимка: Евронюз България

Така наречената „домашна смъртност“ от сърдечно-съдови заболявания, бележи значителен скок по време на Ковид пандемията. Затова сега, когато болестта е в период на спад на случаите, пациентите трябва да потърсят консултация с кардиолог.

Това посъветва лекарят на годината проф. д-р Иво Петров в студиото на Euronews Bulgaria. По неговите думи има две причини за драстичното увеличение на „домашната смъртност“:

Има две причини – първо, Ковидът влошава ситуацията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Втора причина – болничната система не може да обръща достатъчно внимание на хората в нужда и това увеличава рязко домашната смъртност от сърдечно-съдови заболявания, включително и внезапна сърдечна смърт.
Проф. Петров призова да се стимулира обучението за ранна употреба на автоматични външни дефибрилатори на цялото население и най-вече на хората, които не са лекари, така че да има критична маса от обучено население, което да може ги използва веднага.

По думите му у нас трябва въведе европейската практика за обучение на цялото население за даване на първа помощ и са необходими рационални промени в здравеопазването, обърнати повече към профилактика и резултатът от лечението, за да има мотив за заплащане.

Болести на циркулацията са в челните позиции като заболеваемост и причини за смъртност в България, посочи докторът.

Има множество условия за това – нездравословен начин на живот, изоставяне на профилактиката, особено на ниво детско здравеопазването. Не се откриват навреме ранните форми на заболяванията поради това, че нямаме структурирана национална програма за скрининг на определени контингенти от хора, които имат във фамилията си такива заболявания.
„Нашата национална програма за здравеопазване трябва да обърне много голямо внимание на началните периоди от заболяванията – профилактиката, ранното откриване, ранното диагностициране, ранното лечение“, категоричен е проф. Петров.

Хората с болести на аортата в рода си, трябва задължително да се подлагат на скрининг, тъй като вероятността за заболяване е много голяма, отбеляза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    4 0 Отговор
    Здравната система има нужда от профилактика.
  • 2 Да обясни

    2 4 Отговор
    Как се прави профилактика на затлъстял алкохолизиран тип, който продължава да си руши здравето. Сипваме вода в кофа без дъно
  • 3 Да бе

    8 0 Отговор
    Здравната система обръща внимание, единствено и само на парите.
  • 4 проф Петров, Бялата Мафия и Болниците

    2 0 Отговор
    Докато са Търговски дружества няма да има качествено здраве опопазване в България!! Сага сме, като в 3тия Свят!! Политиците имат Правителствена болница, За, тези с многото пари има частни болници, а народа, Мре!! На Задушница ходих на Новото гробище до Банкя!! 40-50 60 годишни са починалите Хиляди, Хиляди!! Ако имаше някакво Нормално здравеопазване, половината щяха да живи!!! БЯЛАТА МАФИЯ ПЕЧЕЛИ МИЛИОНИ НА ГОДИНА!!