Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 20:43 1 132 4

Антон Вълев: От години съществува практика складовете да задържат количества лекарства

  • антон вълев-
  • лекарства

Първо, трябва да се напише лекарствена политика

Антон Вълев: От години съществува практика складовете да задържат количества лекарства - 1
Снимка: Архив

"Има много голям набор от лекарствени продукти, които липсват, за които се казва, че има наличности, но ако решим да ги поръчаме за конкретен пациент, се оказва, че ги няма за нас. От години съществува практика складовете да задържат количества, които да могат да реекспортират, или да предоставят на аптеки, които са обвързани с тях. Така пазарът се изкривява, но и допълнително се ограничава достъпа на всеки гражданин до лечение".

Това каза пред БНР Антон Вълев, магистър фармацевт, председател на Националната аптечна камара.

И допълни, че държавата може да вземе много мерки:

"Първо, трябва да се напише лекарствена политика. Второ, държавата може да се откаже да взема 20% върху всички лекарства. Има много държави с преференциално ДДС или такива с данък 0. Държавата може да състави списък на лекарства, които да не се разрешават за износ - независимо дали ще изчезнат, или не. В България продължава да съществува понятието "предписване на лекарствени продукти по търговски наименования". В повечето европейски държави това се счита за корупционна практика", допълни Вълев в предаването "Нещо повече".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Някой да не си помисли,че целта е утилизация....на по възрастните ,които имат нужда от подържащи лекарства...
  • 2 Мошеници за разстрел

    8 0 Отговор
    В мръсния Запад касата поема 70-80 % от стойността на лекарствата, а родните престъпници от червената мафия дерат със скъпи лекарства яко пенсиоонерите. Половинатаоот пенсията на старите хора отива за лекарства. А държавните мошеници вземат и още 20% отгоре. Стани юнак балкански, от алчни комунисти ни освоободи !
  • 3 доктора

    5 0 Отговор
    Цената на лекарствата на територията България, визирам аптечната мрежа с поне 30% надценка и вносителите с .... процента надценка са доста по-скъпи от други европейски държави за конкретни медикаменти. Всъщност фармацевтичната гилдия тук е търговци на продукти. Те не са лекари, хуманисти, просто търговци. На някой вносител му е по изгодно да купи количество медикамент от... и ако на нашия беден пазар не му е изгодно го реекспортира за кинти. Тук е нужна държавна политика за наличието за населението на голям набор медикаменти. Друго - към автора - какво значи търговско име - къде по света се изписват химичните формули или генеричните наименования на медикаментите. Аналгин си е аналгин по рецепта. Не е необходимо да имаш висше образование за да спориш с касиерката в аптеката. Тук на тази територия има огромна фармацевтична мафия.
  • 4 Иван

    3 0 Отговор
    Просто няма държава! Има мафия - лекарствена, петролна, търговса и т.н. То и народ няма - има стадо!