Last news in Fakti

5 Декември, 2022 16:32 4 771 12

Лоша новина за всички, които пият алкохол всеки ден

  • риск-
  • инсулт-
  • инфаркт-
  • алкохол-
  • консумация на алкохол

Проучване показва, че при консумиращите алкохол всеки ден рискът от инсулт е значително по-висок

Лоша новина за всички, които пият алкохол всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина хора по цял свят имат навик вечер да си починат от тревогите и заниманията от деня с чаша алкохол с вечерята. Мнозина смятат, че това е ритуал, който ще ги освободи от напрежението.

Отдавна се разпространява твърдението, че някои напитки дори имат положително влияние върху здравето. Дали обаче това е така. Резултатите от ново проучване показват, че ако пиете ракия или бира всеки ден, лекарите имат лоша новина за вас, пише zdrave.to. Защо това е така?

Като част от ново изследване участниците са били попитани колко дни от седмицата пият алкохол и какво количество пият. Тези, които консумират по 443,6 мл на ден, се считат за умерени или тежки пиячи. В проучването били включени повече от 1,5 милиона души, като в течение на дългогодишното проучване общо 3153 от тях са получили инсулт.

Лекарите са установили, че тежките пиячи са с около 20 процента по-застрашени да получат инсулт, отколкото хората, които пият малко или никакъв алкохол.

Умереното количество алкохол е по-малко от 443,6 мл на ден. Националната здравна служба на Англия предупреждава, че възрастните не трябва да пият повече от 14 единици алкохол на седмица, разпределени в рамките на три дни или повече.

Това се равнява на шест средни чаши вино (175 мл) или малко под три литра бира. С увеличаване на годините с консумация на алкохол, нараствал и рискът от инсулт сред субектите.

Тези, които са пили в продължение на две години, са имали 19% по-висок риск, докато тези, които са пили в продължение на три години, са имали 22% по-висок риск. Експертите отбелязват, че тези резултати са получени след като са взети предвид фактори като високо кръвно налягане, тютюнопушене и индекс на телесна маса, които увеличават риска от фатален инсулт.

Тези, които пиели в продължение на четири години, имали честота на инсулт от 0,51 на 1000 човеко-години, в сравнение с 0,48 за три години пиене, 0,43 за две години, 0,37 за една година и 0,31 за нито една година.

Мярката „човек-години“ се отнася до броя на хората в проучването и колко време са прекарали в програмата.

Авторът на изследването д-р Оуе-Койен Чой от Националния университет в Сеул в Република Корея каза, че честотата на инсулт сред младите възрастни се е увеличила през последните няколко десетилетия и инсултът сред младите възрастни причинява смърт и сериозни увреждания.

„Ако можем да предотвратим инсулт при млади възрастни чрез намаляване на консумацията на алкохол, това потенциално би могло да има значително въздействие върху здравето на отделните хора и цялостната тежест на инсулта върху обществото“, каза д-р Чой.

„Тъй като инсултът при младите хора сериозно засяга както индивида, така и обществото, като ограничава дейността им в най-продуктивните им години, намаляването на консумацията на алкохол сред младите хора с тежки навици за пиене трябва да бъде подчертано като част от всяка стратегия за превенция на инсулт“, посочва лекарят.

Важно е да се отбележи, че проучването включва само участници от корейски произход.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цве

    33 0 Отговор
    Дядо ми пиеше по половин литър на ден живя до 90 години в болница не помня да е ходил

    Коментиран от #8

  • 2 Фейк

    23 0 Отговор
    е статията! Празници идват ,яж и пий народе!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 0 Отговор
    Изследване установи.,
    че 100% от всички които не са пили алкохол през 1887.г. вече са починали 😒

    Коментиран от #5

  • 4 Юсуф

    13 3 Отговор
    Така е. За това трябва да се пие с мярка и за кеф. И да се спортува...
  • 5 Зевс

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Също така са починали 100 процента от хората, които поне веднъж в живота си са пили вода :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ОУайлд

    12 0 Отговор
    "Важно е да се отбележи, че проучването включва само участници от корейски произход." :D
  • 8 ОФ Ксерокс

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цве":

    От повече от 1,5 милиона души в дългогодишното проучване 3153 получили инсулт = 0,2102%!
    И не е ясно от какво точно са го получили!
    Фамозно!
  • 9 Исторически погледнато

    3 0 Отговор
    И доказано– Всички велики личности в историята са били зло/ употребители на съществуващите в съвремието им " вредни" консумативи ( вкл. тютюн и производни, алкохол и производни и т.н.)
  • 10 Леля Гошо

    5 0 Отговор
    443 милилитра е почти половин кило на ден. Никой лекар или учен човек освен доктор Радева не би казал че това е умерено количество.
  • 11 незнайко

    2 0 Отговор
    443,6 мл на ден 50 градусова ракия ли се има в предвид или бира ??? И двете напитки са алкохолни !!!

    Коментиран от #12

  • 12 Пръцко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    И на Тишко "аФтора на статията" не му е ясно - не е лесно с гугъл-преводача от корейски да се оправиш с милилитри, проценти, години и др. :))