5 Декември, 2022 18:15 2 017 0

Витамини за здраво сърце - как да си ги набавим чрез храната

  • здраве-
  • витамини-
  • здравословна храна-
  • сън-
  • физическа активност

Проучванията показват, че намаляването на риск от сърдечни заболявания може да се постигне благодарение на интелигентен и здравословен избор на храни

Витамини за здраво сърце - как да си ги набавим чрез храната - 1
Снимка: Shutterstock

Витаминните добавки стават все по-популярни сред хората, които търсят бързи дози от тези необходими хранителни вещества. Много приемат витаминни добавки и за да намалят риска от сърдечни заболявания, пише БГНЕС.

Научните изследвания обаче потвърждават, че приемането на тези добавки не играе никаква роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че намаляването на този риск може да се постигне благодарение на интелигентен и здравословен избор на храни. Данните, на които се позовава AgroWeb.org, препоръчват някои прости стъпки за подобряване на хранителния режим, а оттам и за подобряване на здравето на сърцето.

Здравето на сърцето се подобрява благодарение редовната консумация на риба, богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, като риба тон или сьомга.

Важно е също да се консумират всеки ден ядки като орехи или бадеми.

Не забравяйте да добавите в менюто си червени, оранжеви и жълти зеленчуци като моркови и чушки- те са богати на полезни за сърцето витамини и фибри.

Витамин B, фибри и други минерали можете да си набавите благодарение на консумацията на тъмен боб.

Яжте също пресни и леко сварени броколи за повече витамини С и Е. Пиенето на чаша червено вино от време на време и яденето на черен шоколад с най-малко 70% какао също се препоръчват от специалистите, за да имате здраво сърце.

5 порции плодове и зеленчуци

Яденето на пет порции плодове и зеленчуци на ден е от съществено значение за здравето на сърцето. Можете да ядете една порция плодове и зеленчуци сутрин и след това още няколко по време на хранене. Изборът им зависи изцяло от вас.

10 минути физическа активност

Според експертите човек трябва да има най-малко 10 минути интензивна физическа активност на ден. Проучванията показват, че физическата активност от 60 до 90 минути седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 50%.

8 часа сън

Качеството на съня е много важно за сърцето. Въпреки че нуждите на хората от сън са различни, стремете се към 8 часа здрав, спокоен сън.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА