Last news in Fakti

14 Декември, 2022 14:31 3 562 4

Учени посочиха коя диета стопява мазнините по корема най-бързо

  • диета-
  • средиземноморска диета-
  • храна-
  • мазнини-
  • корем-
  • отслабване

Модифицираната средиземноморска диета е двойно по-ефективна в свалянето на висцералната мастна тъкан

Учени посочиха коя диета стопява мазнините по корема най-бързо - 1
Снимка: Shutterstock

Зелената средиземноморска диета (ЗСД) намалява висцералните мазнини с 14%, докато традиционната средиземноморска със 7%, а здравословната - с 4,5%. До това заключение стига международен екип учени, чието проучване е публикувано в BMC Medicine, пише zdrave.to.

Известно е, че висцералната мастна тъкан, която обгръща органите в областта на корема, е много по-опасна от периферните мазнини, тъй като човек може да е с плосък корем и пак да има висцерални мазнини над нормата. Висцералната мазнина се натрупва с течение на времето между органите и предизвиква освобождаването на хормони и вещества, свързани със сърдечни заболявания, диабет, деменция и преждевременна смърт.

Изследователите противопоставили ЗСД на познатата средиземноморска и на здравословната диета в широкомащабно клинично интервенционно изпитване - DIRECT PLUS. То е ръководено от проф. Ирис Шай от университета Бен-Гурион в Негев, Израел и екип от италиански, германски, американски изследователи.

В 18-месечното проучване участвали 294 души.

ЗСД е модифицирана средиземноморска диета и е обогатена с диетични полифеноли и е с по-ниско съдържание на червено/преработено месо, в сравнение с традиционната. В допълнение към дневния прием на орехи (28 грама), участниците консумирали 3-4 чаши зелен чай и 100 г (замразени кубчета) зелен шейк. Водната леща има високо съдържание на бионаличен протеин, витамини, минерали, полифеноли, като замества приема на месо.

В предишни проучвания екипът показа, че ЗСД има различни полезни ефекти, вариращи от микробиома до свързаните с възрастта дегенеративни заболявания.

„От резултатите от нашия експеримент научихме, че качеството на храната е не по-малко важно от консумираните калории и целта е да разберем механизмите на различните хранителни вещества, например положителни (на полифенолите) и отрицателни (на празни въглехидрати и преработено червено месо) върху скоростта на диференциация на мастните клетки и тяхното агрегиране във вътрешностите“, казва проф. Шай.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СвръхАз

    4 0 Отговор
    Е напишете каква е тая диета? Какво включва...така се разбира, че могат да се ядат само зелени средиземноморци...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Диета

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "СвръхАз":

    Само зелени неща плюс полифеноли,тоест винцок.Винцока е най богат на полифеноли, най-важния е резвератрол.Естествено ,винцока трябва да е ,,сух,, без захар демек.А сега сериозно , ядат се много зеленчуци,риба, маслини, бяли червено сухо вино по една малка чашка през ден. Млечните най-добре да се изключат или колкото две кибритени кутийки на седмица. Общо взето си е ограничен режим и то доста.Червено месо веднъж седмично в неделя .Хляб груб по едно парченце на ден. Зехтин ....2-3 ч.лъжички на ден. И това е общо взето. Обобщено: ,,постни"протеини плюс много зеленчуци.
  • 3 Пробвал

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СвръхАз":

    Така е орехи,зелени салати и смутита-7-8 килограма сваляш за 1месец.Без ядене на празни въглехидрати и месо и млечни продукти....
  • 4 Десислава Николова

    0 0 Отговор
    Може ли името на английски на тази водна леща