Last news in Fakti

20 Декември, 2022 13:52 1 044 13

Проф. Радостина Александрова: Грипът не бива да бъде подценяван

  • радка аргирова-
  • грип

Много малки деца и възрастни хора са сред най-застрашените

Проф. Радостина Александрова: Грипът не бива да бъде подценяван - 1
Снимка: Архив

Грипът не бива да бъде подценяван, особено за много малки деца и възрастни хора. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"През този сезон ни атакуват обичайните заподозрени – грипният вирус, респираторно-синцитиалният вирус, към тях ще добавя SARS-CoV-2. Разбира се, има риновируси, аденовируси, има и обикновени коронавируси, които причиняват обичайни настинки. Връщаме се към нормалността. Съответно разпускайки мерките, е нормално вирусите да се завърнат. Всъщност те никога не са си отивали, просто ние сме ги държали на разстояние.

Тя обърна внимание, че хората сме живеели с голям брой вируси хиляди години и няма причина да не можем да продължим занапред. Проф. Александрова подчерта, че не трябва да бъдат подценявани, но не трябва да живеем в страх.

"Грипът по никакъв начин не бива да бъде подценяван и в никакъв случай не е някакво безобидно грипче. Особено за много малки деца, за възрастни хора и такива, които имат съпътстващи заболявания. При едно дете при всички случаи би могло да доведе до усложнения. Едно малко дете не е обременено с тези съпътстващи заболявания, с които е натоварен един човек на 65 години и повече. Това е причината, поради която в тези две крайни групи особено да се препоръчва категорично ваксина. Да, тя няма как да предотврати инфекцията на 100%, но дори човек да бъде инфектиран във всички случаи заболяването би протекло много по-леко“, изтъкна тя.

По думите ѝ щетите от грипа стават ясни много след като приключи епидемията, защото могат да бъдат провокирани стари заболявания и да доведе до допълнителни усложнения.

"Все още не е приключила пандемията. В момента по данни на СЗО седмично около 10 хил. са смъртните случаи. По същото време миналата година са били 5 пъти повече, но дори и 10 хил. смъртни случаи, при едно заболяване, което би могло да бъде лекувани, те са твърде много“, коментира проф. Александрова.

Според нея, за да се предпазим са много важни проветряването, личната хигиена и колкото се може повече време на открито и избягване на стреса. Тя уточни, че е важно при прием на витамини да се консултираме с медицински специалист, но не трябва да разчитаме само на такава помощ, а е важно да се научим да живеем спокойно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 итмс

    20 2 Отговор
    Как оцеляхме до 2019-а бе?
  • 2 бабаДжаба

    19 1 Отговор
    откъде се взе пак тоя грип нали за две години ковида го беше убил?
  • 3 Мани мани

    5 7 Отговор
    Хора 20-ти ден ме мъчи! Ходя на работа от 6-ят, но в себе си знам че още не ми е минал!

    Коментиран от #9

  • 4 Механик

    16 1 Отговор
    Баба Костенурка, по-извесна като Джаба Хатянина, пак е изпълзяла да плаши.
  • 5 Слушай добре, бульо

    11 2 Отговор
    Над 65 съм и на 100% съм в по-добра физическа кондиция от тебе, дето си доста по-млада на години. За ковидваксите не ти се вързах и сега за тоя грип не ми навирай в очите ваксини. Ти си слагай поне десетина и спри да лаеш по телевизиите. Хората не са толкова тъпи, колкото ти се иска.

    Коментиран от #7

  • 6 с3дм

    4 6 Отговор
    Всички кашлях, кихат, бършат сополи, ама се бутат в другите и не спазват никаква дистанция. Ще пълним пак гушите на фармацевтичните компании и ще страдаме от зарази. Ако си сложиш маска, щото си прекарал грипа и не искаш да хвърляш пари за лекарства, те гледат сякаш ще скочат отгоре ти и ще те разкъсат. Няма култура на поведение, няма възпитание, няма нищо.

    Коментиран от #12

  • 7 с3дм

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Слушай добре, бульо":

    Нямаш право да казваш на хората, че са такива или онакива, защото се пазят от зарази. Ти не си господар на човешкия живот. Ако искаш се съблечи гол и излез на терасата, но на другите нямаш прави да им казваш кой как да си живее живота. Престанете да натрапвате вашето инфлуенцърство.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РИТОРИЧНО

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мани мани":

    ...във кол център ли работиш или в голям мол...😀😀😀....наблюдавай колегите...като за кихат и закашляр на ТЕБ ЩЕ ТИ ...мине👍
  • 10 И що ме изтрихте моментално.???

    2 1 Отговор
    Номер 5 съм и отговорих на н.7 ,.че който има мозък, ме е разбрал, останалите да слушат телевизора. Говорих за себе си, ама когато липсват анализаторски способности, веднага някой скача да налага догми. Дума да нема, вие сте мнооооого" свободна медиа"
  • 11 Вирус

    4 0 Отговор
    Голямата професорка пак изпълзя и по между другото пак ваксини скрий се някъде пенсионерко пак ли спуснаха директивите
  • 12 КовидманЯк

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "с3дм":

    Хипохондрията е психично заболяване, запиши си час при психиатър.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.