Last news in Fakti

20 Декември, 2022 15:21 882 3

Нова апаратура в болница "Царица Йоанна" спасява малки бебета и деца

  • болница-
  • царица йоанна-
  • бебе-
  • деца

Със старата техника се справяли, но им било по-трудно, а за децата било по-травматично

Нова апаратура в болница "Царица Йоанна" спасява малки бебета и деца - 1
Снимка: БГНЕС

Доц. Цоло Цолов от болница "Царица Йоанна" в София показва групова карикатура, която родител нарисувал на екипа като благодарност за излекувано дете, разказва БНР.

Тази шарена рисунка едва ли би била възможна, ако лекарите не правеха чудеса, за да могат да спасяват най-малките, които си пъхат разни предмети в нослетата, хапват монети, камъчета и други дреболии. За да им помагат, в отделението на доц. Цолов наскоро получили наистина полезен инструмент - ендоскоп с дебелина около милиметър и половина - два.

"Тук идват и бебета за оглед – деца, които при раждането не дишат добре. Педиатрите ги изпращат тук, за да им направим преглед на гърлото. Някои от тях "кукуригат" – при тях се налага да се работи и през носа. Едно бебешко носле на 20 дена може да си представите колко е. Досега не сме имали такава техника. Това е техника, която трябва да я има в специализираните заведения, защото е доста скъпа, за да я има във всяка болница", пояснява той.

Със старата техника се справяли, но им било по-трудно, а за децата било по-травматично, подчертава доц. Цоло Цолов. Откакто я има техниката, за поне три деца проверката на чужди тела не е била така травматична.

"Частните болници вземат пари и от пациенти, и от Здравната каса. Държавните разчитаме главно на дарения. Бих се радвал хората повече да възприемат, да бъдат съпричастни към действията на "Българската Коледа", изтъква лекарят.

Единствено чрез инициативи като „Българската коледа“ може да се получи подобна апаратура, потвърждава проф. Добрин Константинов. Началникът на Детската хематология и онкология в ИСУЛ е доволен, че от инициативата вече работят с преносимия ехограф и микроскопа с цифрова безжична камера и софтуер. Микроскопът е важен за бързото откриване на злокачествени и доброкачествени заболявания на кръвта при децата.

"Досега подобни връзки биха забавили нашия процес. Сега в реално време бихме получили няколко мнения наведнъж, в реално време обменяме видяното от нас под микроскопа. И лекари от чужбина могат да го наблюдават, за да имаме максимално бърза диагностика. Ние сме база и за обучение на лекари."

Проф. Константинов отбелязва, че апаратурата е скъпа и признава, че болницата не може да си позволи да купува неща, които са "малко луксозна вещ, ако не са спонсори и подкрепата отвън".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 с грижа за малките азовчета

    2 1 Отговор
    те са бъдещето на колонията
  • 2 ПСР

    2 0 Отговор
    Не знам,колко години изминаха в нескончаеми обяснения,кое колко е скъпо.Особено,за оборудването на детските клиники.Спонсори,капачки,добри хора.
    На този фон,"държавниците",никога не ги досрамя от партийните субсидии в десетки милиони.Нито от автопарка на НСО.Нито от кюфтетата,компютрите,сътрудниците,чиновниците,почивните станции и безмислените почивки,наричани"командировки".Да,децата не гласуват.
  • 3 Апаратура на дядо ми на

    2 0 Отговор
    Апаратурата е хубава, но дали докторчетата всичките ще се научат да работят на нея. Че май става така, че апаратура има много и на много места, а ръчички за нея няма, нито умни главички. Кажете, ако лъжа.