Last news in Fakti

21 Декември, 2022 12:06 1 178 4

Здравното министерство увеличава с 4,6 млн. лв. заплатите на работещите в Спешна помощ и в РЗИ

  • здравно министерство-
  • увеличение на заплати-
  • спешна помощ-
  • рзи

Целта е преодоляване недостига на квалифициран и мотивиран персонал

Здравното министерство увеличава с 4,6 млн. лв. заплатите на работещите в Спешна помощ и в РЗИ - 1
Снимка: БГНЕС

С Постановление на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 4 616 700 лв. Средствата са предназначени за увеличаване на разходите за персонал в регионалните здравни инспекции – с 1 216 700 лв. и в центровете за спешна медицинска помощ – с 3 400 000 лв., съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Предложението на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е породено от необходимостта за преодоляване недостига на квалифициран и мотивиран персонал, както и да бъде намерена дългосрочна компенсация за получаваните по време на извънредната епидемична обстановка допълнителни възнаграждения за служителите, пряко ангажирани с предотвратяване разпространението на COVID-19.

От Нова телевизия припомнят, че до месец юни 2022 г., вкл., Министерството на здравеопазването изплащаше допълнителните възнаграждения на служителите на центровете за спешна медицинска помощ и регионалните здравни инспекции, работещи при неблагоприятни условия.

Предвидените средства за регионалните здравни инспекции са за увеличение на възнагражденията на всички служители, считано от 1 декември 2022 г., в размер до 30%. Осигурена е и устойчивост на увеличението за следващите бюджетни години.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При кой ще отидат дотациите

    4 0 Отговор
    Какви заплати ще получават най-ниско и най-високо платените в този сектор?
  • 2 РЗИ...Опаа

    5 0 Отговор
    Гответе се за новата ударна вълна на ковида или нещо "още по-страшно и заразно"
  • 3 Сандокан

    2 0 Отговор
    Хайде пак увеличение,за какво бе....линейката идва със закъснение и то ако решат,след като те разпитват по телефона 15 мин като винаги 1вия въпрос е на колко години е лицето! В линейката майтап,ако не те утрепят докато те качват в линейката,сигурно среднограмотен човек знае повече от стажант лекаря изпратен на адреса. След това в спешното по голям майтап държат те на стол в коридор и ако няма поне 2 придружители с тебе,да се разправят,може и да откараш няколко часа. Нататък,ако недай си боже липсва някой документ отново драма,единия придружител получава 1 лист какво трябва да донесе,докато другия оправя бумащината! В крайна сметка ако оживееш си е повече на късмет отколкото от усилия на пишманлекарите,които винаги са неоценени,винаги преуморени и винаги недофинансирани.
  • 4 Сандокан

    2 0 Отговор
    Ако толкова не им харесва и им се струва трудно,да си вземат дипломите и на запад или пък да сменят професията или да излизат на частна практика...кабинет,името,ценоразспис и да чакат клиенти.. а не да чакат да гребат от общата паница. Другото важно е от Здравната каса да спрат плащанията към частните заведения,които по правило са на правилните хора....искаш частен бизнес ок,работи си но не чакай хранилка от държавата.
    Щото лекарите трябва да разберат,че както навсякъде,пари се вземат след свършена работа и че трябва да се работи,а не слушалките на врата,носа към небето и аз съм голямата работа,като това важи най вече са тези в държавните и общински болници. Че те още мастилото върху дипломата им не е изсъхнало и четат в нета какво да се прави ама тръгнали акъл да дават и за пари да грачат. Да не говорим ,че сестрите често знаят повече от самите лекари. Като се прибави и как охотно и с предимство приемат фармацефтичните представители и на човек драго да му стане.