Last news in Fakti

22 Декември, 2022 13:31 1 650 1

Експериментално лечение на ХИВ дава нов шанс на 200 пациенти в Уганда

  • хив-
  • спин-
  • лечение-
  • експериментално лекарство-
  • инжекция

Изследването представлява първата опция за лечение на ХИВ без хапчета

Експериментално лечение на ХИВ дава нов шанс на 200 пациенти в Уганда - 1
Снимка: Shutterstock

200 пациенти с ХИВ в Уганда са подложени на експериментално лечение с инжекции, които се поставят само веднъж на два месеца, пише Ройтерс.

Изпитанието е одобрено от Световната здравна организация (СЗО) и е започнало да се провежда от октомври миналата година. Крайните резултати ще бъдат обявени през 2024 г., информира БТА.

Инжекцията, одобрена както от СЗО, така и в САЩ, съдържа комбинация от лекарствените препарати каботегравир и рилпивирин. Терапията е разработена от британския производител на лекарства GlaxoSmithKline и представлява първата опция срещу ХИВ без хапчета, а проучванията досега показват, че дори превъзхожда ефикасността на оралните таблетки.

Паралелни изпитания на лечението с инжекции се провеждат в Кения и Южна Африка.

Уилям Тамале, мениджър на програмата с инжекционния антиретровирусен препарат в Съвместния център за клинични изследвания на Уганда, каза, че лекарствата са "много обещаващи" в страната, където най-малко 1,4 милиона души живеят с ХИВ/СПИН.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венета Новакова

    1 0 Отговор
    За всякаквите тестове, трябват лабораторни мишки.
    Никой не го брига за отделния човек..