Last news in Fakti

13 Януари, 2023 18:38 1 200 3

Антон Тонев за освобождаването на проф. Петко Салчев: Има нужда от отпушване на преговорите между БЛС и НЗОК

  • антон тонев-
  • петко салчев-
  • преговори-
  • нзок-
  • блс

Според БЛС причината да не вървят преговорите е едно желание за малко по-авторитарно водене на Здравната каса от проф. Салчев. Неговите аргументи бяха, че е искал по този начин да осигури стабилност на НЗОК, коментира шефът на здравната комисия

Антон Тонев за освобождаването на проф. Петко Салчев: Има нужда от отпушване на преговорите между БЛС и НЗОК - 1
Снимка: bTV

Проф. Салчев най-вероятно е успял да се справи с повечето си задължения, но неговото поведение доведе до невъзможност да се води преговорен процес, за да се случват новите неща и лекарите и пациентите да получават повече. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по здравеопазването Антон Тонев, след като по-рано днес парламентът освободи предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

От Българския лекарски съюз се получиха сигнали, че не се чувстват като равноправни партньори с проф. Салчев. Основният аргумент в пленарна зала за освобождаването му днес беше, че има нужда от отпушване на преговорния процес между БЛС и НЗОК и преговорите да имат една по-ясна основа, заяви Тонев, цитиран от novini.bg.

Според БЛС причината да не вървят преговорите е едно желание за малко по-авторитарно водене на Здравната каса от проф. Салчев. Неговите аргументи бяха, че е искал по този начин да осигури стабилност на НЗОК. Според Националния рамков договор обаче изразходването на средствата трябва да става след съгласуване с БЛС, а това не се е случвало, посочи председателят на здравната комисия.
Той коментира и кризата с липсата на лекарства у нас.

През последните 2 г. недостигът на лекарства ескалира в целия свят. За част от тях има забавяне в производството. Има различни причини - разликите в цените стават примамливи за определени фирми за допълнителна печалба чрез реекспорт. Това налага законодателството да направи така, че реекспортът да е забранен или да се разрешава само при изключителни случаи, каза още Антон Тонев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    8 1 Отговор
    Лекарската мафия отстрани професор Салчев. Там нямат нужда от честен, знаещ и можещ специалист!
  • 2 аз съм

    7 0 Отговор
    С две думи - Салчев не е давал лесно да се краде от касата и става неудобен на гилдията !
  • 3 хааааа111

    3 0 Отговор
    Пари, пари, пари! - рекъл едно време Наполеон I и зяпнал беше да глътне цял свят; пари, пари, пари! - думат нашите букурещки народни базиргени и слухтят де кой ще да умре, за да му лапнат имотецът; пари, пари, пари! - думаше наш кир Михалаки и беше - чорбаджия. Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог. За пари Генович е станал шпионин, Найденов мекере, а Михайловски подлец - само нашите букурещки патриоти не работят за пари в кафенето, а за да им се смеле ястието в стомаха. Но от сичките тия златни телци достоен за нашата дълбока почит и за нашето високо внимание е кир Михалаки. А неговата орисница е обща за сичките "велики" хора, неговата съдба е по-трагическа и от Дон-Кихотовата.