Last news in Fakti

22 Януари, 2023 08:05 2 473 29

Здравното министерство получи окончателна оферта – 160 млн. лв. за 8 хеликоптера

  • здравно министерство-
  • оферта-
  • хеликоптери

Италианската Leonardo леко намали цената за една машина 

Здравното министерство получи окончателна оферта – 160 млн. лв. за 8 хеликоптера  - 1
Снимка: БГНЕС

Министерство на здравеопазването получи окончателна оферта по процедурата за доставка на 6 плюс опция за още 2 медицински хеликоптера. Италианската фирма Leonardo S.p.a. – единствената фирма, която подаде оферта и с която се стигна до пряко договаряне, предлага да достави 8-те машини плюс съответното наземно оборудване и обучение за 160,5 млн. лв. Цената надхвърля прогнозната стойност по поръчката и горницата ще бъде финансирана от националния бюджет. Първият хеликоптер трябва да бъде доставен до 1 декември, 2023 г.
Това става ясно от отворената в края на тази седмица оферта на фирмата, информират от "Сега". От разбивката става ясно, че компанията леко е намалила единичната цена на 1 хеликоптер. При първата процедура, която се провали заради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, сега офертата е намалена на 19 617 717 лв. Наземното оборудване се предлага на същата цена като първоначалната оферта – 3 535 618 лв. Така общата цена на договора ще бъде по-ниска спрямо тази от първата процедура, което се изисква по закон. Законът за обществените поръчки позволява при провалени заради надхвърлена прогнозна стойност процедури да се премине към пряко договаряне с всички участници, като финалната цена не може да надхвърля тази на най-ниската оферта, получена на предхония търг. Така или иначе ресурсът за закупуване на машините е над наличния – 135,6 млн. лв. без ДДС – парите се осигуряват по линия на оперативна програма „Региони в растеж“ и Националния план за възстановяване и устойчивост и така ще се наложи национално съфинансиране.
Ако министерство на здравеопазването подпише успешно договор с компанията, първият медицински хеликоптер трябва да е доставен до 1 декември, 2023 г. Наземното оборудване трябва да е налице до 1 септември. Останалите хеликоптери ще се доставят в периода 2024-2026 – по два на година.
След една неуспешна процедура оферти от две компании получи и държавното дружество „България Хели Мед сървиз“. Фирмата иска да наеме 1 хеликоптер, с който да се лицензира като авиационен оператор и така да поеме дейността по оказване на медицинска помощ по въздуха, която може да се извършва само след лиценз. Така дружеството в бъдеще би оперирало и останалите хеликоптери. Изпълнителният директор Георги Гвоздейков тази седмица отново заяви, че фирмата е готова, подготвила е близо 3000 стр. Документация по лицензирането, има наети екипажи и е готова да започне обучения. На този фон предложеното от служебното правителство закриване на фирмата с идеята тази дейност да се изпълнява от държавния авиационен оператор ще бъде голяма грешка, предупреди Гвоздейков. Според него държавният авиационен оператор няма как да поеме дейността без законови промени. Имаме готовност до два месеца да започнем да работим, убеден е Гвоздейков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    9 22 Отговор
    защо са ни 8 хеликоптера 6 не са ли ви достатъчни?

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тия

    13 17 Отговор
    другари се разпищолиха да пазаруват за милиарди като в мола ! Смятат да не мърдат май ?! Не , че хеликоптерите не са необходими , но след десетки години , можеше да се изчака някой друг месец редовно правителство !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аве":

    комисионната е друга все пак.... Та за нея е зора !
  • 6 Щсдд

    44 2 Отговор
    За избори дадоха 500 милиона, да бяха купили до сега 20 хеликоптери.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тракия

    28 4 Отговор
    Знаете ли колко струва подръжката и екипажа на тези хеликоптери ? Много ! Знаете ли в чужбина колко Хиляди евро вземат от здравната осигуровка на който му се наложи да ги ползва ? Много ! Някой от ромите в отдалечените райони плаща ли медицински осигуровки ? Тц !

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Всъщност

    18 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тракия":

    Мда . По-добре беше по-малко бройки , а да се заделят средства за след гаранционно обслужване на тези въртолети ! А сега се хвърлят много милиони , а след няколко години ще стоят "на трупчета" като пумите и кугърите ни .
  • 13 123456

    16 5 Отговор
    Е, не - защо само 8 .... Сигурно са им предложили отстъка за количества ... Идиоти - вземете един - като начало ! Ами да бяхте взели 28 - тогава поне един трябваше да е безплатен .... И да не забравяме комисионната, която е процент от общата сума ...

    Коментиран от #15, #19

  • 14 Ицо

    18 7 Отговор
    Да ги плати Тулупа за него това са дребни пари няма и едно чекмедже
  • 15 От такива ,

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "123456":

    които са били винаги на народна хранилка , не очаквай такова конструктивно и задълбочено мислене !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    15 7 Отговор
    Евала ! Пак заслуга на служебното правителство, както и програмата за ядрена енергетика. Тулупа дето спи напреко на леглото до кюлчетата за 12 години не направи толкова, колкото правителствата на Радев с орязани пълномощия за година и половина.
  • 18 далаверите

    4 6 Отговор
    на фърчилкуф
  • 19 Госあ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "123456":

    Всяко нещо функционира в мрежа и взаимодействия. Изгражда се система, тва не е като баце да ходи с кугъра да реже лентички на спортните площадки по селата. Виждаш, че първият ще бъде доставен до края на годината.
  • 20 Госあ

    17 2 Отговор
    Ако бацето не беше изгонил китайската делегация дошла да железниците ни, щяхме и железопътен транспорт да имаме !
  • 21 цървули няма, гайда иска

    5 2 Отговор
    Абе, вземете в началото един вертолет, вижте колко ще ви излезе поддръжката и експлоатацията му в продължение на една година, в условията за които е предназначен, и чак тогава преценете, дали въобще да вземате още! Иначе излиза, че някой друг ще плаща, и то много солена сметка!

    Коментиран от #22, #24

  • 22 нали гадеф

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "цървули няма, гайда иска":

    трябва да сложи пачка в джоба
  • 23 мнение

    14 0 Отговор
    нищо не са 160 милиона, издръжката на никому ненужното НСО е 140 на година. Ако го закрием ще имаме тази година за хеликоптери, догодина за нова детска болница и т.н. и т.н. да не продължавам. Същото е и с бюджета на парламент, министерства, столична община - стотици милиони от нашите данъци потъват за да ни обясняват накрая как да събираме капачки за уреди по 20-30 хиляди, за които все не стигат пари по болниците....
  • 24 споко

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "цървули няма, гайда иска":

    след 2-3 години ще дарим излишните на "братята" северномакедонци. Те ни бият ние им помагаме....
  • 25 Факман

    4 2 Отговор
    То линейки няма те тръгнали хеликоптерите да оправят.
  • 26 Пак далавера

    5 1 Отговор
    Доколкото гледах цените за по-малки хеликоптери на Airbus се движат: нови – около 10-тина милиона, употребявани 1.5-6 милиона. Интересното е и какво става с Кугърите, които купиха - „България разполага с 12 "Кугър"-а, като много малко от тях са летели през годините заради липсата на средства за поддръжката им. “. Само се харчат пари, едни хора си пребират комисионните и накрая няма нищо.

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пак далавера":

    кугърите не стават за нищо. Правени са да убиват с тях цивилни в Ирак. Освен, че могат да летят само при определени метеорологични условия (слънце и безветрие с високи температури), въздушната струя която създават не е подходяща за спасителни операции и кацане на болнични площадки. Нещо като прахосмукачките ф 16, много скъпи и нерентабилни.

    Коментиран от #28

  • 28 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Не говори ,така за ф16.Качризни са към полосата заради големия въздухозаборник.Иначе туските су35 ,са на нивото на ф16 бл 50.Нашите ще са бл 70.
  • 29 поп Танас

    3 1 Отговор
    Айде да е айрлия ! Плячка е това ей ! Минджадиев хитрец и Гелев крадец ( и двамата от БКП и МВР , понастоящем креатури на другаря " ЗЕЛЕН ЧОРАП " ) удариха кьоравото . Финтираха закона , погазиха морала , прескочиха процедурата , реда и правилата . Браво , айдуци ! Крадете в рамката на ЗАКОНА и никой копче не може да ви каже , ако не вярвате питайте презкуратурата и честното бълг. кривосъдие !