Last news in Fakti

22 Януари, 2023 21:36 2 479 22

Търсят произхода на бубонната чума в мащабно изследване

  • бубонна чума-
  • чума-
  • пандемия-
  • произход-
  • медицина-
  • изследване

Огромен екип от учени изследва как е възникнала чумата, довела до най-смъртоносната пандемия в историята на човечеството

Търсят произхода на бубонната чума в мащабно изследване - 1
Снимка: Shutterstock

Eкип от международни учени изследва стотици съвременни и древни геномни последователности в опит да разбере по-добре произхода и разпространението на бубонната чума, съобщи електронното издание Юрикалърт.

Твърди се, че това е най-големият подобен анализ, правен досега, пише БТА. В мащабното изследване участват експерти от канадския университет "Макмастър" в Хамилтън, Онтарио, както и от висшите училища в Сидни и Мелбърн.

За произхода, еволюцията и разпространението на чумата се знае малко, въпреки огромният напредък в ДНК технологиите и изследванията.

Заразата е отговорна за двете най-големи и смъртоносни пандемии в човешката история. Смята се, че броят на жертвите ѝ в цял свят е 50 милиона души. Тя убива до 60% от населението само на Европа.

Избухването и затихването на тези епидемии, причините, поради които някои от тях изчезват, а други продължават с години, объркват учените.

Изследователи от университета "Макмастър" анализират в статията в изданието "Къмюникейшън байолъджи" подробни данни, свързани с изключително сложната история на Yersinia pestis - бактерията, която причинява чумата.

Работата им включва анализ на повече от 600 геномни последователности от цял свят, които обхващат първата поява на чумата при хората преди 5000 години - тази по време на управлението на император Юстиниан, средновековната Черна смърт и настоящата (или третата) пандемия, започнала в началото на 20-и век.

"Чумата е била най-голямата пандемия и е довела до най-голямата смъртност в човешката история. Кога се е появила и от какъв носител може да хвърли светлина върху това откъде е дошла, защо непрекъснато е избухвала в продължение на стотици години и е изчезвала на някои места, но продължава да съществува. И в крайна сметка, защо е убила толкова много хора", казва еволюционният генетик Хендрик Пойнар, директор на Центъра за древна ДНК към университета "Макмастър".

Специалистите изследват геноми от щамове с разпространение в целия свят и на различна възраст. Те установяват, че Y. pestis има нестабилен молекулярен часовник. Това прави особено сложно установяването на скоростта, с която мутациите се натрупват в генома с течение на времето, което се използва за изчисляване на датите на поява.

Тъй като тази бактерия еволюира с много бавни темпове, почти е невъзможно да се определи къде точно е възникнала.

Хора и гризачи са пренесли патогена по целия свят по време на пътувания и търговия, което му е позволило да се разпространи по-бързо, отколкото еволюира геномът му. Геномните последователности, открити в Русия, Испания, Англия, Италия и Турция, въпреки че са разделени от години, са идентични и това създава огромни предизвикателства при определянето на пътя на предаване.

За да се справят с този проблем, изследователите разработват нов метод за разграничаване на специфични популации на Y. pestis, който позволява да идентифицират и датират пет популации в историята. Сред тях са най-известните древни пандемични линии, които според настоящите оценки са се появили десетилетия или дори векове преди пандемията да бъде исторически документирана в Европа.

"Не може да се смята, че чумата е само една бактерия", обяснява Пойнар. "Контекстът е от огромно значение, което се вижда от нашите данни и анализи".

За правилното разбиране на пандемиите от нашето минало, настояще и бъдеще историческият, екологичният, социалният и културният контекст са еднакво важни.

Според него само генетичните данни не са достатъчни за установяване на времето и разпространението на краткосрочните пандемии от чума, което има значение за бъдещи изследвания, свързани с минали масово разпространени зарази и развитието на текущи като COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    18 2 Отговор
    След ковида чума ли ще ни пускат?Онзи ГейБрейСух от СЗО е психопат с достъп до био оръжие и мощна машина за пропаганда по цял свят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    5 9 Отговор
    Произходът е Константинопол от септичните ями.

    Коментиран от #8, #13

  • 4 Болярка

    25 0 Отговор
    Разбрахте ли?! Има живи чумни бактерии и си правят изследвания с тях?! Докато малко ги изтърват...

    Коментиран от #15

  • 5 Спас

    20 1 Отговор
    Сорос и Гейтс търсиха испанския грип и като го намериха го комбинираха с атипичната пневмония. Сега им трябва бубонната чума. Защо ли.

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Капитализъм

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Спас":

    ... в действие!!! Къпи се всеки ден, Пери си дрехите всеки ден и бърши праха у вас и на работата- това е рецептата!!!
  • 7 Пийпинг ТОМ

    14 4 Отговор
    И в България търсихме произхода на ЧУМАТА на ШАЙКАТА и установихме , че произлиза от Банкя ! Другото й име е БОЙКОВЩИНА !
  • 8 Турчин

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не е Константинопол а Китай. Бубонната чума идва от Китай.

    Коментиран от #10

  • 9 тоягата

    10 1 Отговор
    нямя какво да търсите: тоява е центъра на Вашингтон,Брюксел и редакций като Факти
    от тук и се разпространява
  • 10 Точно

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Така ! Аудиторията да чете !
  • 11 Баба Вуна

    3 4 Отговор
    На Сифилиса са му казвали навремето бобонна Чума. Плъховете са го разнасяли по житото.

    Коментиран от #17

  • 12 Aлфа Bълкът

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спас":

    Подготвят те за голямата чистка, измислиха короната за да разберат колко хора ще оцелеят.
    Ще се ваксинират и останат само кротките и послушните, радикални групи, свободомислещите ще са на принципа на естествения подбор.
    Човечество е водило най-добър стандарт на живот през 70-те години, когато е било около 4млрд души.
    Тогава по-голям процент хора са имали достъп по безплатни образование и здравеопазване. И разделението между бедни и богати е било по-малко.

    Коментиран от #14

  • 13 Да не са хвърляли

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Македонци в тях?
  • 14 Шшшш

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Последните ти два абзаца са неверни. Най-висок стандарт и качество на живот човечеството има днес. Бедните като процент са драстично по-малко от 70-те, макар че локдауните повлиаха зле и за пръв път от десетилетия имаше увеличение. Точно преди няколко дена излязоха статистики, че ситуацията се подобрява бързо и вече са се върнали на процента от навечерието на пандемията. Отделно за България, последните три месеца са най-добрите за цялата ни история, въпреки инфлацията и политическата криза.
  • 15 Гоуст

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Болярка":

    Ти сега ли научаваш, че чумата си съществува и в наши дни?!? С тази разлика, че вече има антибиотици и е напълно лечима.
  • 16 Книгоман

    5 0 Отговор
    Няма по– достъпно художествено и същевременно реалистично описание на бубонната чума от това на Катлийн Уиндзор в романа " Вечната Амбър". История, любов и романтика в едно. Прочетете или си припомнете!
  • 17 по точно

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Вуна":

    бълхите на плъховете.
  • 18 Източна ромелия

    7 0 Отговор
    Търсете ги по всички лаборатории на сащисаните по цял свят. Те за това са изградени
  • 19 Слепок

    8 0 Отговор
    Новия източник на бубонна чума е Зеленски и Осрайна.

    Коментиран от #22

  • 20 Фантастише

    9 2 Отговор
    Те не могат да разберат произхода на съвременната чума Ковид 19 отпреди 3 години, щели да разберат чумата отпреди 5000 години. На баба им хвърчилото!

    Коментиран от #21

  • 21 Гордостта на Тарра

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Фантастише":

    Давам ти минус защото тази чума е от преди 700 години .. какви 5000 години ... Образовай се малко
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.