Last news in Fakti

30 Януари, 2023 12:08 2 426 22

Случаят "Шейново": Семействата трябва да платят такса по 12 000 лв., за да предявят иск за обезщетението си

  • шейново-
  • такса-
  • 12 000 лева-
  • семейства-
  • обезщетения

„Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди“, обясни адвокат Мария Шаркова- външен консултант на болница "Шейново"

Случаят "Шейново": Семействата трябва да платят такса по 12 000 лв., за да предявят иск за обезщетението си - 1
Снимка: bTV

Семействата на разменените бебета трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда, обясниха експерти в "Тази сутрин".

Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса“. Това обясниха пред bTV адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.
„Поисканото обезщетение от 300 хиляди лева е твърде високо. Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете“, обясни адвокат Мария Шаркова. „Заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение“, каза още тя.
„Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни“, коментира Шаркова.
Адвокат на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. „Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката“, посочва юристът.
„Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение“, коментира адвокатът на „Шейново“ Величка Костадинова.
„До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща“, обясни още тя.

„Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес“, посочи Костадинова.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    32 1 Отговор
    Хахахахаха! А такаааа! А КОЙ внесе в НС поправките за да станат такива таксите, в единствения кодекс (АПК), който пазеше гражданите от своеволията на Държавата - НАПОМНЯМ: Раданчо и Мравояда, като играха сол т.шак с Баци!
  • 2 гост

    22 4 Отговор
    Ама "семействата" или само по-мургавото "семейство"?
  • 3 Бойко Борисов ,

    21 7 Отговор
    Да плати таксите, от джоба си😏, защото Той въведе таксите ! Сега съм в очакване, да видя как ще постъпи Борисов !
  • 4 Теле

    32 3 Отговор
    Типично за демокрацията, смениха им децата и сега да си платят за удоволствието, а
  • 5 Данъкоплатец

    20 7 Отговор
    Да съдят акушерките защо държавата тоест народа трябва да плаща обещетението??? Майките на бебета сигурно нямат платени здравни осигуровки а пък със претенции.
  • 6 ТИРбушон

    19 3 Отговор
    Тези от болницата са особено нагли. Дъщеря ми е родена там преди 20 години. Как пък не помръднаха тия?! А за наглостта, подкупите и отношениети към родилките просто не ми стигат изразните средства.

    Коментиран от #9

  • 7 За да се откажат,

    17 1 Отговор
    От правосъдие, поради бедност?!
  • 8 Много правилно

    19 9 Отговор
    Като са толкова лакоми в размера, така ще е. Обезщетенията на съда в Страсбург за убит човек са 100 000 лв. /50 000 euro/, а тези при живи деца - по 300 000 лв. Четете неприятно, спор няма, но кой съд ще присъди такива обезщетения в БГ? Гледали ка много US филми по книги на Гришам.

    Коментиран от #11, #20

  • 9 Роден съм

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    В “ Шейново “ преди 68 години! Брат ми, другият близнак, е изчезнал! Майка ми цял живот, жива 88 години, много често говореше за случаят
  • 10 Подмяната

    16 4 Отговор
    Напълно възможно да Не е случайна, защото ромите искат да изсветлеят…
  • 11 Цар Соломон ,

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Много правилно":

    Как би постъпил, относно размерът, на обезщетението? Като размени твой наследник, дете , или внуче, с такова от дом “ майка и дете “! И да те пита: вие, господине/О какво обезщетение искате?
  • 12 Гост

    12 0 Отговор
    Не бе няма такава държава вЕрнО…
  • 13 4 процента

    11 0 Отговор
    Фишът си струва, ако са сигурни в печалбата.
  • 14 Смешници

    9 2 Отговор
    300К, далавера та дрънка, по 2-3 бона и ще кандисат !!
  • 15 Юрист

    12 1 Отговор
    Таксите винаги са били такива, 4% от исканото обещетение се внася предварително, законът им дава право да предявят частичен иск, ако съдъ удовлетвори иска, могат да предявят пълния иск.

    Коментиран от #17

  • 16 Да платят

    4 1 Отговор
    Възможно най-голямо обезщетение , тези от “ Шейново “ и да поемат задължението да подпомаган тези деца, до завърши висши образование ! За превенция и урок, да няма много такива случаи!
  • 17 Я цитирай

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Юрист":

    Д. В. Брой номер и от година! Винаги? От когато си станал юрист ли, е винаги? Ей, някои хора мислят, че светът започва, от тях
  • 18 Ромео

    2 0 Отговор
    Очевидно нагласена работа. На санитарките по две-три хиляди, на семействата, особено едното, 50 000 и другото на адвокатчетата.
  • 19 Истината съм аз

    3 2 Отговор
    Не разбирам защо не съдят едната майка??? При едно добро разследване съм сигурен че ще се докаже че тя ги е подменила! Защо болницата?
    Правят ни на луди!
  • 20 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много правилно":

    Адвокатите явно са чели ,,Кралят на исковете" . Брутален...
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    С държава,дори кекава като бг, е невъзможно да се борите.Нали ви казах,че 14г един се опита да ме рекетира,а аз му обещах ,че ще го вкарам в съда.....и не един,а 2 адвоката от най реномираната в интернет фирма....на 2 година го вкарах в съда.Само си загубих времето и оправиха светофара на "Кубрат" кръстовището.Вече левия държи повече.Нахраних адвокати ,а те потриваха да обжалвам.При явен рекет да ожалваш,нямам чак такива пари за тях.500кинта,а можех да мина с 50.дори да си тотално прав пред съда си виновен,ако срещу теб е ,бг държава!
  • 22 Давид

    0 0 Отговор
    Смяната е извършена от по-тъмничките, с или без помощ отвътре. Другото семейство, на третия месец, когато започват да се оформят специфичните черти, забелязва формата на черепа, скулите и характерното петно на опашната кост, т.е. нетипична морфология за българският етнос. Пускат генетично изследване и опаааа: "жина, дитету ни е ут тебе". Естествено, че "братчедите" ще искат обезщетение в този случай. Развалили са им далаверата - бяло дете, българско струва купчина пара. Сега то са си направо пропуснати ползи.