30 Януари, 2023 14:45 3 245 9

Защо е важно да имаме високо самочувствие?

  • самочувствие-
  • самооценка-
  • ниско самочувствие-
  • високо самочувствие-
  • ползи

Здравословното високо самочувствие помага за по-добро психично, емоционално и физическо здраве, за подобряване на благополучието и за постигането на цели и успехи

Защо е важно да имаме високо самочувствие?   - 1
Снимка: Shutterstock

Самочувствието е сложна система от усещания и възприятия за себе си, мястото в обществото, в професионалния кръг, способностите, вярата в себе си или липсата на такава. Някои хора са много сурови и критични към себе си, други пък имат по-висока самооценка, която се различава от оценката, която околните им дават.

Вашето самочувствие, високо или ниско, влияе изключително много на това как се държите към себе си и към другите. От огромно значение е да се научите как да имате високо самочувствие и да гледате на себе си с гордо вдигната глава без, разбира се, да вирите нос твърде високо без основание. За целта човек трябва да е наясно със способностите и качествата си, да има реалистична и адекватна самооценка.

Ако имате високо самочувствие, това ще ви помогне да гледате по-положително на себе си, което се отразява както на отношенията ви с другите, така и във всяка сфера на живота. Високото самочувствие, придружено от ясна и точна самооценка, помага да осъзнаете недостатъците си, да ги приемете и да работите върху усъвършенстването им.

Здравословното високо самочувствие помага за по-добро психично, емоционално и физическо здраве, за подобряване на благополучието и за постигането на цели и успехи.

Кои са белезите на ниското самочувствие:

  • Много сте критични към себе си;
  • Мислите, че е трудно да бъдете обичани и харесвани, да бъдете разбрани;
  • Сравнявате се с другите;
  • Чувствате се изостанали в живота спрямо другите;
  • Фокусирате се върху недостатъците си вместо върху предимствата;
  • Мислите, че няма много причини хората да искат да са приятели с вас.

Цялата тази негативна нагласа към себе си ви прави непривлекателни за околните не защото сте такива, а защото вие се представяте като такива. Това се отразява на възприятията на другите и те инстинктивно не ви засвидетелстват нужното уважение, защото вие самите не се уважавате.

Кои са белезите на високо самочувствие:

  • Следвате собствените си ценности;
  • Прощавате си, когато направите грешка;
  • Споделяте идеите си с други хора без притеснение;
  • Задавате въпроси открито, когато имате такива;
  • Знаете, че не сте перфектни и сте добре запознати със слабите си страни и недостатъците си.

Как да повишите самочувствието си и защо това е толкова важно?

Високото самочувствие подобрява психичното здраве

Когато имате здравословно високо самочувствие и добра самооценка, вие сте и по-стабилни психически, пише az-jenata.bg. Високото самочувствие може да ви предпази от редица психо-емоционални проблеми, включително депресия, тревожност и безпокойство.

Увеличава удовлетвореността от живота

Ако имате ниско самочувствие, ще ви е по-трудно да се радвате на живота и да оценявате всичко положително, което ви се случва. Но ако имате високо самочувствие ще ви е по-лесно да се наслаждавате на всичко, което постигате и да отминавате с лекота онова, което не ви се получава.

Повдига настроението

Високото самочувствие помага за усещането за щастие. Ако сте в хармония със себе си и се чувствате добре в кожата си, вероятността да имате добро настроение е голяма.

Подобрява общуването и връзките

Ниското самочувствие пречи на общуването, кара ви да се свивате в черупката си и да не показвате потенциала си. Съвсем нормално е и другите да ви приемат по този начин и да не ви уважават, щом самите вие не го правите. Високото самочувствие помага за по-качествено общуване в различните сфери на живота, включително в интимните връзки.

Как да повишите самочувствието си?

Опознайте способностите си

Когато сте наясно с възможностите си и с качествата си, ще ви е по-лесно да наблегнете на тях, вместо да се фокусирате върху недостатъците. Ако човек изважда на преден план предимствата си и ги поставя на първо място, това помага за повишаване на вярата в себе си, самочувствието, усещането за щастие и удовлетвореност от самите себе си и живота.

Усвоете нови умения

Друг начин да повишите самочувствието си е да усвоите нови умения. Хобита, занаятчийски курсове, чужди езици или включване в програми за повишаване на професионалната квалификация са само част от идеите за придобиване на нови умения, които ще повдигнат самочувствието ви.

Поставете си цели и работете върху тях

Когато постигате целите си, започвате да вярвате в себе си все повече. Убеждавате се, че сте способни на успех и спирате да се сравнявате с другите. Това помага за повишаване на самочувствието.

Мислете позитивно

Позитивното мислене е естествено свързано с високото самочувствие и обратно – ако постоянно мислите негативно, енергията, която ще излъчвате и привличате ще бъде разрушителна, а не съзидателна. Положителната нагласа към живота и позитивното мислене помагат за отваряне на съзнанието и поглеждате на света в по-широк мащаб.

Насърчавайте социалните си връзки

Общуването с хората развива и повишава самочувствието. Ако си стоите вкъщи и не се срещате с хора, ще потънете в дебрите на ниското самочувствие. Ще ви повтаряте как нямате приятели и как никой не иска да общува с вас, защото не си струвате.

Думи, които изграждат самочувствие в децата

Ако умишлено си наложите да бъдете по-отворени в общуването, ще откриете, че сред многото социални контакти ще се откроят истинските и значимите. Всички онези хора, които са ви отблъснали или не са ви одобрили ще изгубят значението си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Самочувствие

    18 3 Отговор
    ... За да приличате на Кирчо!?!? Но той съвсем не изглежда в добро психическо здраве, по-скоро е Дънинг-Крюгер!
  • 2 хахахахаха

    12 2 Отговор
    ах този чичко сорос как плаща
    ли плаща да се насърчава народа … сега като я прочетат статията “умните” сред нас и ще им фръкне самочувствието до тавана …

    Коментиран от #3

  • 3 Аз се притеснявам

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "хахахахаха":

    Да не я прочетат мъкъДонците!
  • 4 Идън

    13 1 Отговор
    Самочувствието трябва да е добре премерено. Няма нищо по- жалко и смешно от самочувствие без покритие.Едно е да си звезда- съвсем друго е да се звездееш..
  • 5 Фашист

    8 2 Отговор
    Важно е и е хубаво, защото самочувствието без покритие също дава сила, празни обороти, на място. Същото като си тъп, ти не го знаеш, но другите го виждат.
  • 6 Ушанka

    3 2 Отговор
    Расuяните са с високо самочувствие но не осъзнават реалното ниско ниво на което се намират повечето, дънънг-крюгер ефекта, особено копeйкините ;)
  • 7 Венета Новакова

    0 0 Отговор
    Това е да си на високо и сам да го чувстваш
  • 8 Езикова справка

    7 0 Отговор
    Думата "самочувствие" е взета от руския език. Но там тя означава "здраве, здравословно състояние". Руснакът може да попита другия руснак: "Как ваше самочувствие?" - Как сте със здравето? и отговорът може да бъде: "Ничего.Спасибо!" - Бива. Благодаря!
    Но преминавайки в българския език е придобила друго значение - самооценка. Самооценката или самочувствието на български, може да бъде: ниско, нормално, високо или прекалено високо. Българите се упрекват взаимно във високо самочувствие. Като се има предвид, че изконната форма означава "здраве", излиза, че българите не си позволяваме взаимно прекалено добро здраве. Понякога езиковата справка може да ви помогне много да разберете защо у нас трябва да криете, тоест да не се хвалите прекалено много с доброто си здраве, или с добрата си самооценка, защото могат да ви натиснат отгоре и да ви върнат в казана с катрана.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Самочуствието иде от силата и Глупоста.Тя е за млади хора,неосъзнали се! Скромноста е сестра на мъдроста...Родители на Мъдроста и скромноста Са Силата и Разума ,тя е за истинските силни хора.Придобива се от малцина ,след 35-40години.Ако сте наблюдателни ще видите,че Силата има Четири деца........