1 Февруари, 2023 12:58 3 658 11

Храните, които са напълно забранени за хората над 60 г.

  • храна-
  • възраст-
  • здравословно хранене-
  • възрастни хора

Диетолог дава съвети с какво да заместим вредните храни с течение на времето

Храните, които са напълно забранени за хората над 60 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото повече напредваме във възрастта, толкова по-строги стават хранителните изисквания към хората. Ако следвате следните съвети, може да избегнете злокачествения ход на заболяванията и да подобрите цялостното си здраве. Това съобщи пред FederalPress диетологът, доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург, цитиран от zdrave.to.

„След 60-тата годишнина хранителните изисквания към хората са по-строги, отколкото в младостта. Не е необходимо да се съобразявате на 100% с тях, но е добре да знаете, че ако искате да изживеете добре старостта си е хубаво да вземете мерки “, каза доктор Гинзбург.

Нездравословното хранене води до ранна поява на заболявания, свързани с възрастта и до по-злокачествено протичане, казва диетологът Михаил Гинзбург.

За предотвратяване на негативните последици той съветва да се откажете от захарта, белия хляб, ориза, маргарина, чипса, сладкарските изделия и да намалите консумацията на слънчогледово олио.

„Трябва също така да се откажете от червеното месо и силно преработените продукти, най-вече колбасите и мазните сирена. Тези продукти пречат на дългия живот,“, каза докторът на медицинските науки.

Морска риба, билки, зеленчуци, горски плодове, ядки, плодове, кисело-млечни напитки, кисели зеленчуци, зърнени храни, черен хляб, като ръжен, както и ориенталски подправки - куркума, джинджифил, имат положителен ефект.

Чесънът и лукът се считат за не по-малко полезни, а пилешкото или пуешкото могат да се консумират като месо. Вместо слънчогледово олио лекарят съветва да погледнете зехтин, кокосово или ленено масло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    24 0 Отговор
    Че то у нас пенсионерите щат не щат се ограничават това значи ли, че ще станат столетници.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ком

    21 0 Отговор
    Защо само на хора над 60г? Маргаринът сладкарските изделия и колбаси те са си отрова за всички възрасти. Просто черният дроб на младите хора успява да се справи с токсините.

    Коментиран от #10

  • 4 Taka така

    17 0 Отговор
    С две думи не влизайте в магазини, защото там само това продаеат. Като са вредни забранете ги със закон за всички. Защо тровите населението легално??? Ама нещо не се получава, но поне глупости да пишете не ви пречи
  • 5 Раданч Татлъту

    16 1 Отговор
    Най-убаво не яжте нищо и станете част от Информационното поле на Вселената!

    Коментиран от #8

  • 6 орцето

    14 0 Отговор
    Това са си чисти пучи масали !!! Колкото до месата , които се предлагат в БГ магазините , те всички са пълен боклук
    доставян ни от ЕС !!! На ингилизите им изядохме лудите крави на саздърма !!! От 20години ни заливат с престоялите си военовременни неприкосновени запаси или със салмонелени пилешки продукти най-вече от Полша !!! Е , някой от безбройните инспекции да направи нещо ???!!! В някои медии съобщиха за негодно свинско от Испания , Дания , Германия , обаче внасят ли ги все още боклуците ???!!! УВИ !!!
  • 7 Пенционера

    9 0 Отговор
    Само на джанки и сливи караме!
  • 8 Моарейн

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Раданч Татлъту":

    Това ни чака, колега, това ни чака. Бавно и полека загряват тенджерата. Това било вредно за нас, онова - за околната среда. И така, докато стигнем до момента, в който ще ни се полагат по 100 гр. трева на ден, 50 гр. брашно от насекоми на година, но само за най-послушните, и безплатна евтаназия, ако вече не можем да си заработим дажбата. И всичко това - в името на общото благо.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Днес започнах с ядки,всякакви без орехи,щото е пълно навсякъде в къщи с орехи ......после рохко яйце и мариновани манатарки.Сирене от железница...на обяд стар боб с манатарки и кисели краставички ,междинно сушена манатарка и билков чай от билки брани в бг или от мен или от синът ни.сега съм на макадамия и земна ябълка...човек докатови чете и огладнява.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ком":

    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Сиренето било полезно за костите, но МАЗНОТО СИРЕНЕ което вече не съществува било вредно !!!