Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 11:20 1 377 2

Проф. Вера Балан: Менопаузата е времето на максималното самочувствие, по-голяма свобода и себеприемане

  • менопауза-
  • вера балан

Как жената да влезе в нов период от живота си здрава, енергична и щастлива?

Проф. Вера Балан: Менопаузата е времето на максималното самочувствие, по-голяма свобода и себеприемане - 1
Снимкa: Shutterstock

Учените са установили, че всяка трета жена се страхува от менопаузата. Мнозина възприемат свързаните с възрастта промени в тялото като предвестници на старостта и промените към по-лошо. Президентът на Руската асоциация "Менопауза" проф. Вера Балан смята, че този естествен процес не трябва да предизвиква страх. В разговор с Lenta.ru тя разказа как жената да влезе в нов период от живота си здрава, енергична и щастлива.

Много жени при думата "менопауза" се покриват със студена пот. Струва им се, че с настъпването ѝ животът почти свършва. Какво е менопаузата от медицинска гледна точка и трябва ли да се страхуваме от нея?

Целият живот е разделен на естествени етапи: раждане, началото на пубертета на 8-14 години и след това пубертета. В този момент момичето преминава от детството към пубертета - то е готово за репродуктивен живот. Целта на репродуктивния период при жената е бременността и раждането.

След 35-годишна възраст плодовитостта на жените пада, производството на яйцеклетки рязко спада. Това е предвидено от природата, за да не може човек да забременее и да ражда безкраен брой пъти.

Менопаузата е само един от етапите в жизнения цикъл на жената, който бележи края на репродуктивната възраст. Можем да говорим за това година след последната менструация.

Няма нужда да се страхувате от този физиологичен период, просто трябва да го изживеете правилно.

Според повечето жени менопаузата е пряко свързана със загубата на женственост: репродуктивната функция е приключила или може би животът е приключил с нея? Всъщност не е. По това време ние преставаме да сме зависими от хормоналния фон, а за някои тази възраст е най-успешната в професионален план. Помислете например за Индира Ганди, която на 48-годишна възраст стана първата жена министър-председател на Индия.

За да направите този преход най-удобен, трябва да следвате няколко правила, но не само когато наближава началото на последната менструация - цял живот трябва да бъде посветен на това.

Какви са тези правила?

Ако една жена иска да остане социално активна, да бъде видима и да бъде в крак с по-младите си колеги, тогава за това трябва да положи усилия, да наблюдава диетата си и да не забравя за умерените упражнения. Можете да започнете с прости упражнения за разтягане: навеждане, люлеене на краката, повдигане на ръцете - те ще поддържат еластичността на мускулите и ще балансират тялото.

Здравословният начин на живот от ранна възраст вече е 50 процента от успеха. Ако добавим към това помощта на специалист, благоприятна среда, тогава една жена лесно ще издържи прехода към менопаузата и животът ѝ ще бъде дълъг и плодотворен.

Жените винаги ли трудно понасят този преходен период? Какви здравословни проблеми могат да възникнат?

Някой издържа през този период по-лесно, някой по-трудно. Жена, която е много активна в репродуктивния период, имала много раждания и аборти, по-трудно влиза в този хормонално-естрогенен дефицит. Има тежки вегетативни симптоми, които крият висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Днес все повече жени умират от инсулти, инфаркти и тромбоемболии, а не от онкологични заболявания, от които всички се страхуват. В допълнение към такива очевидни автономни нарушения, паралелно се развиват различни урогенитални нарушения: появяват се сухота във влагалището и болка по време на полов акт, либидото намалява.

През този период метаболизмът на жената се възстановява, тя наддава на тегло, фигурата ѝ се променя: талията става по-голяма, появява се корем.

Когато мазнините се отлагат около талията и раменния пояс, това може да означава висцерално затлъстяване, което често е предшественик на инсулинова резистентност и диабет. В този случай жената трябва да бъде особено внимателна към избора на храна, начин на живот и хормонална терапия.

По време на прехода към менопаузата една жена наддава средно по един килограм на година. След това, след две или три години, наддаването на тегло спира, но е много трудно да се върне талията към предишните ѝ параметри.

Какви са признаците, че менопаузата наближава?

На първо място, нередностите в менструалния цикъл могат да станат сигнал. Може да стане по-кратък или по-дълъг, може да има закъснения и след това за известно време цикълът може да се възстанови отново. След това се появяват на пръв поглед незначителни симптоми: прекомерно изпотяване, фрагментация на съня (жената може да се събужда често през нощта), косопад или дори леки проблеми с паметта.

Попитайте всяка жена над 45 години: „Забравяте ли думи?“ Най-вероятно тя ще отговори: „Да, понякога забравям“. Също така характерни признаци са промени във фигурата и наддаване на тегло. Освен това състоянието на кожата може да се влоши: тя става мазна, появяват се разширени пори. Това са симптомите, за които трябва да внимавате.

Случва се, че менструацията при жените спира на възраст 47-50 години и след това се възобновява отново. Защо се случва това?

Важно е да разберете за колко време е спряла. Ако, например, е за шест месеца и след това се възобнови, това е нормално. Така жената навлиза в менопаузата. И ако е нямала менструация за година или две и след това се появи, трябва да се потърси съпътстваща патология.

Пада ли възрастта за менопауза? Периодично можете да видите информация, че менопаузата настъпва дори при 40-годишни жени.

Не, не е. Ако вземем населението, то не става все по-младо, а напротив, остарява. Възрастта на менопаузата сега върви нагоре. Ранна менопауза се появява в някои случаи, когато има генетична предразположеност към този или други проблеми.

Какви са шансовете една жена да забременее, ако наближава менопаузата?

Дори една година след последната менструация има шанс за бременност. Следователно проблемите на жените в този преходен период са много различни: някой иска да има дете и се опитва да забременее, друг се нуждае от контрацепция, а някой се нуждае от хормонална заместителна терапия.

Променя ли се психиката на жената с настъпването на менопаузата?

Тук е важно да се отбележи, че не се променя психиката, а се появяват нарушения, които са свързани с хормонални промени - психо-емоционални разстройства.

Ако специалистът предпише правилното лечение, тези нарушения могат да бъдат изравнени.

Отделно трябва да се каже, че по време на прехода жената може да развие депресия, важно е да обърнете внимание на това, незабавно да се свърже със специалист и да добави специална терапия. Но с течение на времето всички тези промени се изглаждат.

Какво се случва в интимния живот?

По време на менопаузата жената може да изпита намалено либидо, вагинална сухота и дискомфорт по време на полов акт. 30 процента от сексуалните разстройства възникват поради атрофия на лигавиците на урогениталната система. Можем да поправим това.

Не забравяйте обаче, че партньорът се променя дори по-бързо от жената. И тук вече е важно да се вземат предвид други компоненти, включително връзката между мъж и жена.

Как трябва да се държат роднините и особено партньорите, ако една жена изпитва трудности с настъпването на менопаузата?

Най-добрият съвет от роднини би бил да се свържете с добър гинеколог. Също така е важно да се покаже участие и съпричастност: да се интересуват от благосъстоянието, да им напомнят да следват предписаната терапия. Ако специалист е препоръчал диета, можете за първи път да откажете някои продукти с партньора си. Основното нещо е да се създаде комфортна и доверителна атмосфера, да се осигури максимална подкрепа.

В интернет има много съвети как да се държим по време на менопаузата. В какво си струва да вярваме?

На първо място, трябва да се доверите на вашия лекар, който добре познава проблема. По правило това е гинеколог и ендокринолог. Но за да може една жена да отиде на лекар, са необходими ресурси и проекти, които да направят проблема „видим“.

Ако говорим за интернет ресурси, тогава трябва да обърнете внимание на платформи, разработени от специалисти. Например Ръководството за менопауза разказва на жените по достъпен начин за симптомите на менопаузата, техниките за самопомощ за облекчаване на състоянието, а също така отговаря на въпроси, които жените се притесняват да зададат при назначаване на лекар.

Какво ще предпише лекарят?

Ако няма противопоказания, специалистът може да предпише хормонална терапия за менопауза. Компетентен лекар може да избере комбинация от лекарства: билкови и лекарства, които засягат централната нервна система, например съвременни антидепресанти.

В случай на менопауза предписваме менопаузална хормонална терапия (МХТ). Тя намалява смъртността от всякакви причини с 30 процента и намалява наполовина смъртността от сърдечносъдови заболявания. Но за да бъде ефективна терапията, тя трябва да започне навреме – в периода на перименопаузата.

За разлика от хормонозаместителната терапия, MХT съдържа малки дози хормонални лекарства. Те са достатъчни, за да се почувства добре една жена. Те се използват за предотвратяване на развитието на остеопороза, диабет тип 2 и хипертония.

Колко време е преходният период?

За съжаление, тя няма да се върне в състоянието, в което е била жената на 25-30 години. Разбира се, за стабилизиране на състоянието са необходими корекция, подкрепа, терапия и чувствително наблюдение на пациента от специалист. Но основната ни задача като специалисти е да внушим на пациентите, че периодът на менопаузата е възрастта на максимално самочувствие, по-голяма свобода и себеприемане.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква

    4 0 Отговор
    Трагедия ! Да може да караш влака , без да се жалиш , а никой да не ще да се качи , и да се повози !
  • 2 Баба Гица

    0 0 Отговор
    За всеки влак си има пътници, местната мадам вербуваше млади пенсионерки за салона си за еро-масажи. Искали клиентите й заоблени задни части, не азиатски плоскозадни жрици. Изобщо не си в час за търсенето и предлагането. За човек с поддържана фигура и усмихнато лице няма проблем да си намери партньор.