Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 07:05 2 158 6

Махат управителя на болницата във Велинград, жители излизат на протест

  • велинград-
  • болница-
  • управител

Работещите в здравното заведение твърдят, че целта е приватизиране на болницата

Жителите на Велинград ще протестират в 9.30 часа пред сградата на Общината. Причината е обявената за днес сесия на Общинския съвет и внесената извънредна точка в нея – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград Костадин Коев с мотив, че новият управител нарушава законите на местното самоуправление и не се съобразява с решенията на Общинския съвет. Работещите в здравното заведение твърдят, че истинската цел е приватизиране на болницата, обобщи БНР.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца.

"Защото не съм удобен, защото още като встъпих като управител, започнаха да излизат наяве схеми, които са извършвани в лечебното заведение, и съмнения за злоупотреби. Беше назначен одит на болницата, който одит излезе с изключително притеснителни данни за недобросъвестно водени счетоводни анализи през предходната година. Цялата тази информация я дадох до Общински съвет и до кмета на Велинград. Отделно може би имам 20 писма за тези 6 месеца на управление, в които алармирам Общинския съвет за най-различни недобросъвестно водени практики в лечебното заведение. Всичко това е дадено в Общинския съвет, само че без резултат", обясни д-р Гурдев.

След като общината не предприема нищо, д-р Данчо Гурдев подава сигналите и в прокуратурата:

"В момента, в който подадох в прокуратурата 4-ма от старите управители, в това число и бившия главен счетоводител на болницата, започнаха атаките срещу мен. Освен това имах дързостта - през декември подадох писмо до министъра на здравеопазването. След моето писмо беше назначена проверка от него. Проверяваха огромен брой документи, които обхващаха както моя период на управление, така и 2019 г. и казаха, че само на пръв поглед има огромни разминавания и във финансови отчети и т.н. Казаха, че ще им е необходимо време, за да приключат с един доклад. Всички чакаме въпросния доклад да излезе".

Докато се чака докладът, общинският съветник Тодор Ушев, който е управител на частна болница във Велинград, изисква от ръководството на общинската болница информация за договорите на здравното заведение, за самия персонал и информация за здравния статус на пациенти на неврологичното отделение.

"Тук ясно прозира конфликта на интереси", подчерта д-р Гурдев. Той обясни, че е подал сигнал до Комисията за противодействие на корупцията срещу Тодор Ушев и е отказал предоставянето на тази информация. Тогава кметът е входирал искането за незабавното ми остраняване, добави управителят на болницата.

Председателят на здравната комисия към Общинския съвет във Велинград Емил Молов изказа мнение:

"Моето становище е, че в момента болницата се развива в правилна посока, а също така и стратегията, която сме разглеждали и обсъждали подробно на конкурса, е иновативна. В рамките на 4-5 месеца не би могло да се направи оценка за управлението на който и да е управител, без значение името. Абсурдно е за 6 месеца да се реализира кавато и да е идея в цялост. Явно има някакви интереси".

Според работещите в здравното заведение целта на всички атаки е приватизация на единствената общинска болница в града.

Потърсихме мнението на кмета на Велинград Костадин Коев. Според него това не е на дневен ред:

"Аз съм гласувал недоверие към сегашния управител по основателни причини. Не може да не се спазват законите и наредбите. Без санкция на Общинския съвет се харчат средства, купува неща за болницата - тези средства не са му гласувани и той няма право да ги харчи. Това е нарушаване и на наредбата, и на Закона за местното самоуправление. Аз съм за общинската болница. На дневен ред не стоят никакви приватизации. Това не е тема на конкретната точка, която съм внесъл".

Сесията е насрочена за 9.30 часа. За тогава е насрочен и протестът пред сградата на общината. Надежда Ключкова от гражданския комитет съобщи, че искат оставката на кмета:

"Тук има конфликт на интереси. Искаме Клептуза, искаме си болницата, искаме да няма мина. Имаме определени условия, които искаме".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да...

    12 0 Отговор
    Някои коруптни ги хваща шубето и бързат да отстранвт Др. Гурдев
  • 2 Тъй ще е тя

    18 0 Отговор
    Иня ден един от ЛБ Булгарикум каза че ше сваля цените на мляото, и го уволниха веднага. Тоя информирал за кражби и злоупотреби и също ще го махнат. У нас вече е държавна мафия , тя ни управлява.
  • 3 Роналд Рейгън

    7 0 Отговор
    А служебното правителство на с.м.Радев трябваше да се занимава само с изборите!!! Хора, мислете като гласувате И ГЛАСУВАЙТЕ!
  • 4 видял

    11 2 Отговор
    Спа столицата на балканите е един голям клозет. Лъснати са двата булеварда, а крачка в страни, лъсва истината.
  • 5 Краси Марков

    6 1 Отговор
    Лекар, който едновременно е и управител на болницата - такова чудо има само в България. НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА.
    Лекарите лекуват, а не се занимават с финанси, закупуване на спринцовки, тоалетна хартия и други консумативи.
  • 6 Филип Тотьо

    8 0 Отговор
    Бандитите ,разбойниците ,мутрите и магницки на етническата партия и проклятието на България са в ход и пред тия изроди и идиоти няма спирачка .Народа на Велинград веднъж за винаи с цената на всичко трябва да спаси болницата и управителя от набезите и пладнежкия грабеж на ГЕРБ и ДПС