Last news in Fakti

10 Март, 2023 14:19 1 628 8

Мярка срещу корупционни практики: Освидетелстването от ТЕЛК вече ще става на случаен принцип

  • телк-
  • случаен принцип-
  • освидетелстване-
  • корупция

"Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към "Информационно обслужване" за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза", обясни министър Асен Меджидиев

Мярка срещу корупционни практики: Освидетелстването от ТЕЛК вече ще става на случаен принцип  - 1
Снимка: БГНЕС

Освидетелстването на хората с увреждания от лекари в ТЕЛК ще става на случаен принцип, като мярка срещу корупционните практики в системата, съобщи здравният министър Асен Меджидиев, цитиран от БНР.

Промените, които включват и електронно изпращане на документи от лекуващия лекар до органите на медицинската експертиза, ще заработят през първата половина на май.

"Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към "Информационно обслужване" за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза. В 7 до 10-дневен срок документите ще трябва да бъдат разгледани и да бъдат върнати обратно и насочени към Министерството на труда и социалните грижи и към НОИ. Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря."

Здравният министър участва в представянето на мобилно приложение, с което лекарите могат да издават така наречените бели рецепти през телефон или друго мобилно устройство.

По данни на "Информационно обслужване" от въвеждането на възможността за издаване на електронни рецепти в края на 2020-та година до момента са генерирани 25 хиляди бели електронни рецепти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евроромлянка

    8 2 Отговор
    тук има тука нема чаавето с хастма мажо с паркимсом ас сам сляпа на 112 пресента
  • 2 Анонимен

    5 2 Отговор
    Фалшиви телкове са най много при безработните роми. Мисля, че първо следва да им подсигурите работни места. Има и от българите, но там дълбоки връзки и много пари са се давали в София за фалшиви диагнози, а кой не е давал, болни от порок на сърце, с байпас, с инфаркт, с рак, или те късат, или нисък процент им дават. Цялата българия е корумпирана. Хващат връзки, даваш на 4 очи и всичко, което си пожелаят имат. Мвр знаете на кого е от 33 г, а що не от 70,на тяхните си хора. Както казва една чорбаджийка психиатър, дъщеря ми е в София в мвр, а др бедна и честна лекарка алерголог, брои си парите и все не и стигат. Как ще оправите, никога. Така ще си върви, бре мили комунисти от номенклатурата, от села и градове. Всички сте един дол дренки за власт и пари.
  • 3 Майко мила....

    4 0 Отговор
    Когато един пациент от Благоевград, примерно, си подаде документите към "Информационно обслужване" за освидетелстване, той ще бъде разпределен, примерно, във Велико Търново. Лекарят, който ще го освидетелства, дори няма да знае имената на този пациент. Пациентът също няма да знае при кой лекар са попаднали документите му за извършване на експертиза", обясни министър Асен Меджидиев

    Коментиран от #8

  • 4 Майко мила....

    10 0 Отговор
    пациента без два крака от Благоевград примерно до Велико Търново как ще стигне ??? А друг мре от рак и се влачи на 4 крака и му казват бегай у Варна.......Майко мила.... Че до сега имаше опция и в къщи да ти дойдат бре

    Коментиран от #6

  • 5 Майко мила....

    6 0 Отговор
    От коя страна го взаимствахте бе ?
  • 6 Даааа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майко мила....":

    Всичко ще бъде по електронен път, без посещение на пациента при лекаря, само по документи. Корупцията ще стане още по лесна. Такива епикризи ще се появят че здрав човек ще се окаже документално и без ръце и без крака
  • 7 Пако

    6 0 Отговор
    НЯМА ДА СТАНЕ ДА РАЗХОЖДАШ ИНВАЛИДИ ОТ ВИДИН ДО БУРГАС.МЕРАКЛИЙЧЕ БЕЗ МОЗЪК.
  • 8 Казино

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майко мила....":

    ...лекарят също няма да знае за какво/ какви заболявания дава " експертно " становище. Втората комисия– в НОИ, която се произнася след евентуалната заверка на ЕР, ( пак доктори, финансисти и др. под.), хептем няма да си има идея тоя човек болен ли е, колко е болен и дали точи системата. Въобще..." Тука има, тука нема, пробайте отново"!