Last news in Fakti

5 Април, 2023 10:33 2 973 21

Бил Гейтс: Светът прави огромна грешка

  • бил гейтс-
  • ваксини-
  • туберколоза

Заради липсата на финансиране на изпитанията на първата нова ваксина срещу туберкулоза

Бил Гейтс: Светът прави огромна грешка - 1
Снимкa: БГНЕС

Липсата на финансиране може да забави късните етапи на изпитанията на първата нова ваксина срещу туберкулоза от повече от век насам, предупреди Бил Гейтс, чиято фондация подкрепя разработването на тази инжекция, съобщава Reuters, цитиран от БТА.

Съоснователят на „Майкрософт“ и виден филантроп каза, че има много обещаващи иновации в борбата с туберкулозата - най-големия убиец сред инфекциозните болести в света, но осигуряването на допълнително финансиране е от съществено значение.

„Неуспехът да се финансират тези неща ни пречи да продължим с пълна сила изпитанията на новите ваксини - а това е огромна грешка“, сподели той в интервю за Reuters в понеделник.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е най-големият спонсор на борбата с туберкулозата, каза той и допълни, че работата по ваксината M72/AS01, първоначално разработена от „Глаксо Смит Клайн “ и подкрепяната от Гейтс биотехнологична фирма с нестопанска цел „Аерас“, в момента се ръководи от Медицинския изследователски институт към фондацията му.

Гейтс поясни, че планът за трета фаза на изпитванията на ваксината вероятно ще бъде обявен по-късно тази година. Той призова правителствата и други филантропи да се включат във финансирането на тези изпитания и на други иновации в областта на туберкулозата. Той изчислява, че изпитването на ваксината ще струва 700-800 млн. долара до нейното доказване. „Въпреки че ще бъдем голям спонсор, ние също се нуждаем от партньори, които да ни съдействат“, каза той и добави, че разработването на ваксини е свързано с висок риск от неуспех и поради това се нуждае от всестранно финансиране.

Туберкулозата, бактериално заболяване, което засяга предимно белите дробове, е лечима, но 10 милиона души все още се заразяват с нея всяка година. През 2021 г. от туберкулоза в света са починали 1,6 милиона души, почти изцяло в страни с ниски и средни доходи. Тя отдавна е най-смъртоносната инфекциозна болест в глобален мащаб, въпреки че за кратко бе изпреварена от COVID -19.

Инструментите за борба с туберкулозата, като например ваксината Bacillus Calmette-Guerin (БЦЖ), са несъвършени, но има „обнадеждаващи“ иновации в областта на ваксините като M72, по-опростени схеми на лечение и по-лесни диагностични тестове, казва Гейтс.

Предстои среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата през септември, но Гейтс се опасява, че тя може да не се състои поради други глобални приоритети. „Дори и да се състои, срещата няма да получи голяма гласност“, каза той и допълни: „Винаги е трудно, когато има толкова много бюджетни приоритети, но светът прави огромна грешка, като не инвестира повече в борбата с туберкулозата“.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бозаджам11

    48 2 Отговор
    Нова платена антивирусна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Миризлив пор

    43 2 Отговор
    Най лесно е да се изчисти туберкулозата е, да се повиши стандарта на живот на държавите в които се разпространява. Лошото е, че това са държави с възможности но пък се изсмукват от същите тези капиталисти на запад и народа живее в мизерия.
  • 4 завалията ми той

    20 1 Отговор
    като не приема ваксинацията ли ???
  • 5 Ковидарите

    44 1 Отговор
    "... и виден филантроп.."!? Не филантроп, а МИЗАНТРОП!!!
    Да очакваме значи, че Били, ще пробута първо някоя модифицирана туберколоза, която уж напр. , ще тръгне от някой язовец във Виетнам?
    На Били Ковидаря му се услади, но този път е приготвил нещо още по-добро Изкуствени Интелекти (Chat GPT и Bing) + чудно модифицирано турбо вирусче за да няма измъкване!
    Не сгреших в прогнозите си за този античовек още първия път, когато всички крещяха "конспирации" и едва ли, ще сбъркам и сега?

    Коментиран от #16

  • 6 Гост

    26 1 Отговор
    ОК...Фондацията Му подкрепя...с каква сума....защото специално за Гейтс 1 милиард са джобни...Не може да ги даде сам ли...или да не може да каже на апапите милиардери да дадат...Аз с моите 100лв ли ще помогна...

    Коментиран от #11

  • 7 Жмръц

    33 1 Отговор
    Айдеее,факсинатор номер 1,пак изпълзя на първа линия.Лиспа на финансиране?:)))))))))))))))))))))))Нали за предишните к0фит ментета беше вложил едни 10 млн,а изби 200.Бизнесмен,та дрънка!А вие му вервайте.Ако мусе запотят цайсите,да знаете,че лъже..
  • 8 СВОБОДЕН

    24 1 Отговор
    ЕВРЕИНА БИЛ ГЕЙТС ............................ ! Друго аз нямам, какво да допълня.
  • 9 ха ха

    36 1 Отговор
    Ваксина, свързвана по някакъв начин с тоя индивид, е обречена. Това е нечовекът, нееднократно декларирал, че планетата е пренаселена и ваксините са добър начин бройката да се редуцира.

    Коментиран от #12

  • 10 Къпан пор

    21 0 Отговор
    Ваксина за туберкулоза има,БЦЖ.
  • 11 Бачо Киро

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Те всичките са от групата "дайте да дадем".
  • 12 Свръхумен

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Бил Гектс е умопобъркан.Милионите си ги направи като жертва Източна Европа в полза на Китай и Азия.Сащ развъждат Китай няма как да съществува Пазарна илономика без пазар а пазарът е там където има население да пазарува тоест Китай.Що не ги ограничи тях щото са му пазар.Затова тича да ограничава Африка което си е расизъм ама и онея са пазар да дойде д аограничи БъгЪ ама ние сме 5млн дрътаци.Дет полицая търсел ключовете под лампата нищо че не били там ама било светло.
    Бил Гайтс е завършен де бил американски при това
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    26 0 Отговор
    Много голям мерак да ни ваксинира срещу нещо! Няма значение срещу какво, важно е да сме “ваксинирани”!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аха

    15 0 Отговор
    Айде стига вече! Ковид ваксините малко народ изби.Сега ви хрумна и за туберкулозата.
  • 19 Вирус

    12 0 Отговор
    Лъжи лъжи от гейтса
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Жълтата гостенка вилнее на места с недохранване и хора, които се страхуват за живота си. Според новата немска медицина туберкулоза бактерията влиза да прочисти белия дроб от размножилите се заради страха за живота клетки. И на места, където бактерията не е налична, белия дроб образува фиброзна тъкан от излишните клетки. Така ще ви наплашат, че като нищо ще развиете и туберкулоза и всичко.