18 Април, 2023 10:32 678 4

Отбелязваме Световния ден на хемофилията с велопоход

  • хемофилия-
  • световен ден на хемофилията-
  • заболяване-
  • съсирване на кръвта-
  • велопоход

Тази година отново ще се проведе велопоход в няколко града в страната, за да се повиши осведомеността за хемофилията

Отбелязваме Световния ден на хемофилията с велопоход - 1
Снимка: Shutterstock

17 април е Световният ден на хемофилията. Отбелязването на този ден има за цел да се повиши осведомеността и разбирането за хемофилията и други нарушения на кръвосъсирването.

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта, резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, лесно появяване на синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Инициативата цели да привлече общественото внимание към основните проблеми и да обедини глобалната общност на хората с хемофилия и други наследствени нарушения на кръвосъсирването, за да имат постоянен и справедлив достъп до грижи и лечение.

Пред БНР говори Виктор Паскалев - председател на Българската асоциация по хемофилия:

"Има съвременни терапии, които са много добри и които ние трябва да можем да ги прилагаме. Ние трябва да можем да се борим с това заболяване и да е ясно, че с тези съвременни терапии тези хора може да живеят нормално, да работят, да учат, да се вписват в обществото. Като цяло искаме да има адекватно лечение, което да им осигурява максимална реализация както в обществото, така и на пазара на труда".

По думите му голяма част от тези съвременни терапии ги има, но все още са доста скъпи. НЗОК ги заплаща, но все още има притеснение у лекарите да ги използват, добави той в предаването "Преди всички".

Паскалев отбеляза, че няма регистър на болните от хемофилия. По думите му регистърът към Комисията за редки болести не отразява реалното състояние.

Световният ден на хемофилията ще бъде отбелязан на 22 април с велопоход на различни места в страната – София, Пловдив, Плевен, Варна, вероятно и в Бургас. Във всички градове ще започне в 11 часа, каза още Виктор Паскалев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🥐🥐🥐🥐🥐

    4 0 Отговор
    Страхотни коментари няма що . Това е сериозно заболяване не е за подигравки.
  • 4 Самопомощ

    1 0 Отговор
    При загуба на кръв Опитайте акупунктура / точков масаж. Има незабавен резултат. Кръвотечението спира. Има точки за кръвотечение от различни части на тялото както и универсални точки за спиране на кръвотечение в цялото тяло. Вместо да карате колело за проблема на хората, помогнете им сами да си помогнат. Знанивто е сила!